Sediul Poliției Județene Bács-Kiskun din Ungaria a demarat o anchetă în acest caz, însă la acel moment nu a fost posibilă stabilirea identității făptuitorilor. Polițiștii nu au uitat însă de caz și au desfășurat mai multe acțiuni de anchetă în ultimele decenii.
ADN-ul găsit pe un muc de țigară lăsat la fața locului a fost una dintre probele importante din ancheta care a fost redeschisă în septembrie 2020. Datorită muncii persistente a poliției județene Bács-Kiskun și dezvoltării instrumentelor și oportunităților tehnice, s-au putut identifica autorii suspectați, o româncă de 51 de ani și un român de 51 de ani.
Românii aveau 22 de ani când au săvârșit crima
Locotenent-colonelul Gábor Kovács, șeful Secției penale a BKMRFK, și locotenent-colonelul Gyula Bogdány, șef adjunct al Secției penale a BKMRFK, au dat mai multe detalii ieri.
Locotenent-colonelul dr. Gábor Kovács a spus că activitatea Secției Penale a Sediului Poliției Județene Bács-Kiskun este mult sprijinită de dezvoltarea tehnologiei, astfel încât este posibil să se dea de urma autorilor infracțiunilor grave vechi, nedepistate. Prin urmare, anumite fișiere sunt recuperate și revizuite în mod regulat. În ultimii ani - cu instrumentele avansate ale tehnologiei și căutarea martorilor care sunt încă în viață - s-a putut în multe cazuri soluționarea infracțiunilor grave comise cu mulți ani în urmă și aducerea făptuitorilor în fața justiției. Așa a fost cazul crimei prezentate ieri de cei doi români, care a avut loc în urmă cu aproape trei decenii.
În urmă cu doi ani, crima, săvârșită cu o cruzime deosebită și din dorință de profit, a fost reinvestigată Au fost audiați mulți martori indirecți, iar cei doi cetățeni români, care aveau doar 22 de ani când s-a comis crima, au fost identificați prin teste ADN. Românca a fost preluată de la autoritățile judiciare române în baza unui mandat internațional de arestare, în timp ce românul își ispășește pedeapsa în România pentru săvârșirea altor infracțiuni. El a fost transportat temporar în Ungaria în timp ce ancheta se desfășura. Ambii autori au fost audiați în calitate de suspecți de crimă.
Cuplul de români a lucrat pentru victimă
Detaliile cazului au fost raportate de locotenent-colonelul Gyula Bogdány, care a jucat un rol deosebit în succesul anchetei. El a spus că femeia care a fost ucisă la 30 septembrie 1993 a fost găsită a doua zi de către vecini. Datorită anchetei ample, un cuplu cu cetățenie română, care anterior vizitase victima și lucrase ocazional pentru aceasta, a intrat în vizorul poliției.
Anul următor, cei doi români au comis o crimă similară în Bugyi, din judeţul Pesta (Ungaria). Și atunci s-au întors imediat în România, dar de această dată poliția i-a găsit. Ancheta s-a desfășurat atunci mai mult în România, iar bărbatul a ajuns după gratii atunci pentru 13 ani, fiind eliberat între timp.
Deși polițiștii din Bács-Kiskun au făcut atunci legătura cu cel de-al doilea caz, erau totuși, foarte multe date care nu se potriveau și nu au avut niciodată o probă puternică împotriva celor doi. Cazul a fost redeschis în urmă cu doi ani când, datorită unor noi tehnici criminalistice, au fost prelucrate probele ridicate de la locul crimei și a fost izolat ADN-ul românului.
Atacul a surprins victima care nu a avut timp să se apere
În 2020, munca analitică a ajuns la punctul în care s-a dispus continuarea procesului penal. Românca a ajuns în Ungaria pe 26 mai 2022, iar bărbatul pe 25 august. Au divorțat între timp. Bărbatul a ispășit 13 din cei 16 ani pe care i-a primit pentru crima comisă la Bugyin și ambii erau în libertate când au fost arestați. Cu toate acestea, bărbatul intră din nou la închisoare pentru o altă crimă și de atunci își ispășește pedeapsa. Românca a recunoscut că s-a aflat la fața locului, dar nu a întreprins nimic, a depus mărturie împotriva bărbatului. Bărbatul a completat informațiile date de femeie și în mărturia sa a oferit informații foarte prețioase.
Seara, au atacat-o pe femeia cu care au avut o relație de încredere. Așa că atacul a surprins victima care nu a avut timp să se apere. Acuzație: săvârșirea infracțiunii de omor, săvârșită cu o cruzime deosebită, din dorința de profit. Cazul este tratat de Tribunalul Kecskemét, iar cazul va fi probabil închis în 2023. Dacă acuzațiile vor fi dovedite, femeia își va ispăși pedeapsa în Ungaria, iar bărbatul în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News