Autoritatea a precizat că a instituit o zonă de protecţie de trei kilometri în jurul fermei precum şi o zonă de monitorizare pe o rază de 10 kilometri din jurul fermei unde a fost identificat virusul. NEBIH a a adăugat că Autoritatea sanitar veterinară din România a fost informată cu privire la acest caz, scrie Agerpres.
În total, un număr de aproximativ 40 de localităţi din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg, de la graniţa Ungariei cu României, sunt vizate de diferite măsuri de protecţie din cauza grupei aviare, Autoritatea veterinară din Ungaria cerând fermierilor să respecte reglementările în vigoare.
Boală virală foarte contagioasă
Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.
În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News