Potrivit lui Gergely Gulyas, companiile private vor fi de asemenea împuternicite să impună obligativitatea vaccinării pentru angajaţii lor dacă ele vor considera acest lucru necesar, iar purtarea măştii sanitare va fi din nou obligatorie în toate mijloacele de transport public începând cu 1 noiembrie.
Ungaria înregistrează o creştere constantă a numărului de infectări de câteva săptămâni. Joi, autorităţile au raportat 4.039 de noi contaminări, un număr de două ori mai mare comparativ cu săptămâna trecută.
De la începutul pandemiei, Ungaria, ţară cu 10 milioane de locuitori, a raportat 30.692 de decese cauzate de COVID-19. Până acum, mai mult de 5,72 de milioane dintre cetăţenii Ungariei au fost vaccinaţi complet împotriva noului tip de coronavirus şi peste 1,16 milioane au primit a treia doză booster.
"Ne aşteptăm ca numărul de noi contaminări să crească şi ca numărul de persoane internate în spital să crească de asemenea, chiar dacă într-o măsură mai mică... însă vom avea mai puţini oameni care vor avea nevoie de ventilatoare sau care vor muri (comparativ cu valul precedent al pandemiei)", a spus Gulyas.
Vizitele în instituţiile din domeniul sanitar şi social vor fi de asemenea interzise.
În acest context, Gergely Gulyas i-a îndemnat pe unguri să se vaccineze, subliniind totodată că rata de vaccinare din Ungaria este relativ mare comparativ cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est - care au cele mai mici rate de vaccinare din UE -, dar încă sub nivelul ratei medii de vaccinare la nivelul întregii UE.
"Vom putea depăşi al patrulea val al pandemiei... doar dacă oamenii se vor vaccina. Avem destule vaccinuri", a adăugat el, potrivit Agerpres.
Ungaria trimite ventilatoare și medicamente în România
Ungaria trimite 40 de ventilatoare, 1.650 măşti de ventilaţie noninvazivă şi 3.000 de cutii de Favipiravir către 20 de spitale din România pentru a ajuta această ţară să gestioneze epidemia de COVID-19, a anunţat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI.
Majoritatea spitalelor de destinaţie sunt situate în Transilvania.
''Având în vedere că această epidemie nu ţine cont de frontiere, succesul gestionării ei în ţările vecine contribuie mult la reuşita eforturilor de răspuns la epidemie în Ungaria'', a spus Szijjarto. El a menţionat că al patrulea val al pandemiei face ravagii în Europa şi ţările cu rate mici de vaccinare, precum România, pot da uşor de necaz.
Numeroşi pacienţi în România au nevoie de tratament invaziv şi multe spitale fac faţă cu greu situaţiei, a afirmat şeful diplomaţiei ungare.
Acesta a adăugat că pentru găsirea celor mai bune modalităţi de asistenţă sunt în desfăşurare consultări între guvernele de la Budapesta şi Bucureşti, printre reprezentanţii executivului român fiind şi vicepremierul interimar Kelemen Hunor şi ministrul interimar al sănătăţii Cseke Attila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News