Ungaria se opune planului de sprijin pentru Ucraina propus de Comisia Europeană

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Comisia Europeană a propus miercuri un pachet de sprijin pentru Ucraina, afectată de război, în valoare de până la 18 miliarde de euro (18,06 miliarde de dolari), pentru anul 2023, dar Ungaria a declarat că nu va contribui la asistenţa comună, care ar urma să fie acordată sub formă de împrumuturi foarte avantajoase.

"Acest lucru arată adevărata solidaritate a UE", a scris pe Twitter preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce Comisia Europeană şi-a dezvăluit planul.

"Împreună ne opunem agresiunii Rusiei, împreună vom reconstrui Ucraina, împreună vom fi în UE", a mai spus el. "Am spus clar că Ungaria este pregătită să sprijine Ucraina, dar nu dorim să contribuim la niciun nou împrumut care să fie preluat de UE", a declarat marţi ministrul de finanţe al Ungariei, Mihaly Varga.

Comisia a precizat că sprijinul UE, în valoare medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, ar contribui la acoperirea unei mari părţi din nevoile de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei până în 2023, pe care Kievul şi Fondul Monetar Internaţional le-au estimat la 3-4 miliarde de euro pe lună. Acesta ar ajuta Ucraina să îşi asigure stabilitatea macrofinanciară, să menţină în funcţiune serviciile publice esenţiale şi să contribuie la refacerea infrastructurii-cheie distruse în războiul cu Rusia.

Ungaria se opune planului de sprijin pentru Ucraina propus de Comisia Europeană

 

Pentru a asigura fondurile pentru împrumuturi, pe care Ucraina va trebui să le ramburseze în termen de 35 de ani, Comisia Europeană ar urma să se împrumute pe pieţele de capital. Propunerea Comisiei va trebui să fie aprobată de Parlamentul European şi de cele 27 de state membre ale UE.

Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului ungar Viktor Orban, a declarat că Budapesta este dispusă să plătească partea sa de sprijin financiar pentru Ucraina, dar că ar prefera să plătească în mod bilateral decât să vadă mai multe împrumuturi comune, aşa cum a convenit UE pentru a-şi susţine economiile în timpul pandemiei COVID-19.

"Acum ni se cere din nou să aprobăm ceva cu care nu am fost niciodată de acord în principiu", a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă la Budapesta. "Există un proces decizional comun, aşa că, dacă nu suntem de acord cu acest lucru, această decizie nu poate fi luată, a precizat Gergely Gulyas.

Premierul Viktor Orban, un naţionalist conservator, este unul dintre puţinii lideri europeni care au relaţii bune cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Întrebat despre poziţia Ungariei cu privire la propunerea privind Ucraina, comisarul european Valdis Dombrovskis a declarat într-o conferinţă de presă: "Vom discuta... ce preocupări are Ungaria în legătură cu această propunere şi sper că vom ajunge la o soluţie", potrivit Reuters, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel