Ungaria susține aderarea deplină a României în Schengen

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ungaria susține aderarea deplină a României în Schengen  / (Sursa foto: Freepik)
Ungaria susține aderarea deplină a României în Schengen / (Sursa foto: Freepik)

Aderarea României la spațiul Schengen reprezintă o prioritate și un interes național pentru Ungaria, a afirmat luni ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, în cadrul unei intervenții în fața comisiei pentru coeziune națională a parlamentului ungar. 

Oficialul a subliniat că Budapesta sprijină cu fermitate demersurile României și speră ca aderarea să se concretizeze până la finalul președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene, adică până la 31 decembrie 2024.

Peter Szijjarto a evidențiat că România a îndeplinit toate criteriile necesare pentru a deveni parte deplină a spațiului Schengen, conform evaluărilor pozitive realizate de experții de la Bruxelles, coform agenției de presă MTI.a Ministrul a subliniat sprijinul aproape unanim al statelor membre UE în favoarea aderării României și a adăugat că apartenența României la spațiul Schengen ar simplifica considerabil atât fluxul de mărfuri, cât și mobilitatea transfrontalieră a persoanelor.

Potrivit oficialului ungar, integrarea României în Schengen este o măsură benefică nu doar pentru România și Ungaria, dar și pentru întreaga Uniune Europeană, întrucât ar contribui la o mai bună coeziune și la întărirea securității frontierei estice a UE.

 

Critici la adresa Austriei

 

În contextul blocajului asupra aderării României la Schengen, cauzat de reticențele exprimate de Austria, Szijjarto a criticat poziția acestui stat, menționând aplicarea dublului standard în cadrul UE. „De obicei, atunci când noi refuzăm să sprijinim ceva, aceasta este imediat văzută ca o încălcare a idealurilor părinţilor fondatori şi o disidenţă şocantă faţă de unitatea europeană”, a declarat Peter Szijjarto.„Însă, când o țară vest-europeană face același lucru, acesta este văzut ca un drept legitim, derivat din tratatele UE.”

Szijjarto a menționat că Ungaria este în contact constant cu autoritățile austriece și că încearcă să promoveze o soluție diplomatică pentru deblocarea situației, însă situația politică internă din Austria a devenit instabilă după recentele alegeri. Ministrul ungar a subliniat că, deși partidul câștigător nu a primit mandat pentru formarea unui nou guvern, guvernul ungar speră totuși că Austria își va revizui poziția și va susține aderarea României la Schengen.

 

Impact asupra comunității maghiare din România

 

Szijjarto a adăugat că aderarea României la Schengen ar aduce beneficii directe și comunității etnice maghiare din România, facilitând mobilitatea și colaborarea transfrontalieră.

În opinia sa, eliminarea controalelor la frontieră ar contribui la consolidarea relațiilor dintre etnicii maghiari din România și cei din Ungaria, asigurându-le o conexiune mai ușoară cu „țara-mamă”.

 

Contextul și miza integrării în spațiul Schengen

 

România și Bulgaria așteaptă de mai mulți ani să devină membri cu drepturi depline în spațiul Schengen, iar numeroși lideri europeni, inclusiv din Franța și Germania, au susținut aderarea acestor state. În pofida acestui sprijin, opoziția unor state membre, în special a Austriei și, temporar, a Olandei, a împiedicat o decizie finală. În prezent, ambele țări au de îndeplinit un parcurs complex pentru a ajunge la un consens în Consiliul UE, unde decizia trebuie luată în unanimitate.

Integrarea României în Schengen ar elimina controalele la granițele interne, facilitând schimburile comerciale și reducând timpii de așteptare pentru transportatori, dar și pentru cetățenii care călătoresc frecvent între România și restul Europei. Aderarea ar aduce, de asemenea, o valoare strategică semnificativă, România devenind o țară de frontieră pentru UE, capabilă să contribuie activ la securitatea graniței externe a Uniunii.

Pentru Ungaria, alături de susținerea intereselor economice și de securitate, sprijinul pentru aderarea României la Schengen reprezintă și un semnal al angajamentului său față de comunitatea maghiară din afara granițelor. În acest sens, Budapesta rămâne una dintre vocile puternice în favoarea României și Bulgariei în cadrul discuțiilor europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel