În cadrul unui sondaj efectuat la solicitarea Népszava.hu, Institutul Publicus a dorit să afle, în ce măsură ungurii simt simpatie sau antipatie faţă de alte popoare. În cadrul sondajului, care a fost reprezentativ în funcţie de vârstă, sex şi nivel de educaţie, respondenţii şi-au exprimat opiniile cu privire la optsprezece popoare.
După cum a rezultat din sondaj, italienii se află în fruntea listei de popularitate (84% dintre unguri îi simpatizează), urmaţi de austrieci (82%), apoi de polonezi (81%), finlandezi şi spanioli (câte 80%). Pe baza datelor au fost peste 70%: cehii (78%), suedezii (76%), francezii şi germanii (câte 74%), britanicii (73%) şi slovacii (71%).
În intervalul 60-70% din clasament s-au situat turcii (63%), ucrainenii (62%), americanii (61%) şi indienii (60%). Nivelul răspunsurilor pozitive a rămas sub 60% pentru chinezi (58%) şi români (55%).
A existat o singură naţiune al cărei "indice de simpatie" a fost sub 50%: ruşii (44%).
Sondajul nu dezvăluie motivele pentru care respondenţii consideră un anumit popor că este simpatic sau antipatic, însă, potrivit Népszava.hu, este mai mult decât probabil ca motivaţiile politice să determine adesea opiniile.
Vezi mai departe
Românii care s-au mutat în Ungaria, atrași de casele ieftine, caută să se întoarcă în țară: "Ne-am luat locuințe cu 10.000 euro"
Românii care s-au mutat în Ungaria, după ce au fost atrași de casele ieftine, încearcă să se întoarcă în România.
În ultimii ani, mii de români au fost atrași de prețurile mici la case dincolo de graniță, în estul Ungariei, și au ales să se mute acolo plătind pe proprietăți sume cuprinse între de 10.000 - 30.000 de euro, mult sub cele din România. Între timp, ei au descoperit că nu sunt atât de multe oportunități acolo, viața nu este chiar atât de de roz și că planurile lor nu s-au potrivit cu cele de acasă.
"În urmă cu 10 ani se făcea multă publicitate pe la televiziuni că, așa cum ați spus, casele sunt ieftine, se vând la prețuri foarte mici cu toate utilitățile. O casă de 1000mp cu toate utilitățile o puteai cumpăra cu 10.000 de euro. Toți am fost atrași, pentru că ți-ai dorit să începi o viață nouă și în România nu îți găseai casă cu 10.000 de euro, oricât ai fi dorit. Am luat această decizie și am plecat cu părinții mei. Am venit, totul era ok, am ales o zonă aproape de graniță, tocmai ca să fiu aproape și de România într-un fel, dar nu am luat în vedere anumite lucruri: locurile de muncă care se găsesc foarte greu, câteodată ești privit ca român pentru că așa sunt oamenii, nu te acceptă atât de ușor pentru că ești un străin. Deși aveam părinți maghiari și vorbeam limba, când încercam să cumpăr ceva sau mergeam într-un loc, mi se atrăgea atenția: „Nu ai pus bine accentul, de fapt ai un accent secuiesc. Ești din România?", a spus Keresztes Demelza, o româncă mutată în Ungaria, la emisiunea "Departe de România" difuzată pe DCNews și Știridiaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News