Ungurii vin în masă la cumpărături în România: „Aici totul este mai ieftin“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

S-au inversat polii: Dacă până nu demult, românii treceau granița la vecinii unguri pentru a face cumpărături mai ieftin, acum maghiarii sunt cei care vin în orașele românești pentru a cumpăra produse la prețuri mai accesibile.

Mâncarea s-a scumpit atât de mult în Ungaria încât mulți oameni preferă să meargă în România, iar cei care fac acest lucru spun că practic totul este mai ieftin acolo decât acasă, relatează Transtelex.

Alimentele au devenit atât de scumpe în Ungaria, încât mulți oameni consideră că merită să meargă cu mașina în România pentru cumpărături importante. Fenomenul este din ce în ce mai răspândit, fiind cel mai vizibil în parcările centrelor comerciale din orașele de frontieră. Un paznic al unui magazin a declarat că uneori sunt mai multe mașini cu numere de înmatriculare maghiare decât românești.

În ciuda faptului că și prețurile alimentelor din România au crescut considerabil în ultimele luni, turismul de cumpărături transfrontalier continuă să aibă loc. De asemenea, a fost creată o pagină de Facebook pentru a-i ajuta pe cumpărătorii care traversează granița spre Nagykároly.

Ungurii vin în masă la cumpărături mi ieftine în România

 

Presa maghiară scrie că este din ce în ce mai frecvent ca maghiarii care locuiesc în apropierea graniței să meargă pur și simplu la cumpărături în România. În Ungaria vecină, alimentele au devenit atât de scumpe, încât merită să cumpere alimente de cealaltă parte a graniței.

„Paznicul unui magazin românesc mi-a spus că sunt zile în care în parcare sunt mai multe mașini cu numere de înmatriculare maghiare decât românești“, afirmă un cumpărător care a venit să facă aprovizionarea la Satu Mare, din Ungaria.

De menționat că Ungaria are o cotă de TVA de 27% pentru alimente, ceea ce face deja ca prețurile să crească foarte mult, în timp ce în țările vecine este mult mai mică.

Adăugați la asta și faptul că carburanții sunt cu aproximativ 70-80 de forinți mai ieftini în România, așa că șoferii maghiari preferă să facă plinul când vin la cumpărături în România.

De asemenea, un cuplu a declarat pentru ziarul Transtelex că poate cumpăra zahăr mai ieftin în România, deși în Ungaria are preț oficial plafonat de Guvern. De asemenea, a mai spus că au calculat o diferență de preț de 15-20% pentru salam, dar că pot cumpăra și pâine de bună calitate mai ieftină din România.

 

Alimentele, raționalizate în Ungaria

 

Potrivit femeii, problema în Ungaria nu este doar nivelul prețurilor, ci și limita de cumpărare. "Avem trei nepoți și nu putem cumpăra decât unul sau cel mult doi litri de lapte. Ce este pentru trei copii?", a întrebat ea.

Introducerea prețurilor oficiale în Ungaria și restricțiile care o însoțesc au determinat deja mulți oameni să meargă în România pentru a cumpăra lapte, chiar și atunci când zahărul, de exemplu, era mai scump aici. Pur și simplu, pentru că cantitățile maxime disponibile - 1 kilogram de zahăr, 1 litru de ulei, 10 ouă - erau prea mici pentru bucătăriile multor oameni, mai ales atunci când era vorba de gătit sau de gătit în deplasare.

Un alt cuplu a spus că ar putea face cumpărături în magazinele din România cu 40% mai ieftin, și că toate alimentele sunt mai ieftine în țara noastră decât la ei acasă. Ei au exemplificat arătând că au cheltuit echivalentul a 41.000 de forinți pe cumpărături în România, în timp ce în Ungaria, aceleași produse ar fi costat 60.000 de forinți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel