Reprezentanța Comisiei Europene în România reiterează faptul că Uniunea Europeană NU interzice frigiderele, aparatele de aer condiționat sau centralele termice, așa cum se vehiculează în diverse "articol" care circulă în mediul online. Iată ce conțin directivele UE vizate.
"ATENȚIE LA DEZINFORMARE
Uniunea Europeană NU interzice frigiderele, aparatele de aer condiționat sau cazanele/sistemele de încălzire (de exemplu centrale, boilere, încălzitoare, etc.) pe bază de combustibili fosili!
- Directiva privind performanța energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European și statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente!
- De asemenea, Uniunea Europeană a adoptat recent norme consolidate privind utilizarea gazelor fluorurate (gaze F) și a substanțelor care diminuează stratul de ozon (ODS). Aceste gaze și substanțe reprezintă în prezent peste 3% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din UE. Normele au rolul de a stimula investițiile ecologice, care nu dăunează mediului înconjurător. Prin urmare, Uniunea Europeană NU interzice frigiderele sau aparatele de aer condiționat!
Mai multe detalii sunt disponibile pe #trUE, platforma Reprezentanței Comisiei Europene în România dedicată combaterii dezinformării", este mesajul postat pe pagina oficială de Facebook a Comisiei Europene în România.
Uniunea Europeană a adoptat recent norme ambițioase de limitare a gazelor fluorurate și a substanțelor care diminuează stratul de ozon
Uniunea Europeană a adoptat recent norme consolidate privind utilizarea gazelor fluorurate (gaze F) și a substanțelor care diminuează stratul de ozon (ODS). Aceste gaze și substanțe reprezintă în prezent peste 3% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din UE.
Normele vor elimina încă 500 milioane de tone de emisii echivalente de CO2 până în 2050, comparabil, spre exemplu, cu emisiile anuale combinate ale Franței și Belgiei.
Ce presupun, concret, aceste norme?
Noile norme vor elimina utilizarea hidrofluorocarburilor (HFC), cele mai frecvente gaze fluorurate, până în 2050. În temeiul noilor regulamente, nivelurile actuale ale cotelor au fost reduse semnificativ, limitând și mai mult importurile și producția de hidrofluorocarburi (HFC) de la an la an.
Până în 2030, hidrofluorocarburile (HFC) introduse pe piață în UE vor fi reduse treptat cu 95% față de nivelurile din 2015 și vor fi eliminate complet până în 2050.
Normele vor restricționa utilizarea tuturor gazelor fluorurate cu efect de seră în echipamentele în care sunt disponibile alternative ecologice, cum ar fi pompele de căldură, instalațiile de comutație pentru transportul energiei sau produsele utilizate în sectorul sănătății.
Noile obligații vor reduce, emisiile de gaze fluorurate și de substanțe care diminuează stratul de ozon generate de spumele izolante din clădirile vechi și din cele aflate în curs de renovare. Aceste norme inovatoare vor servi drept model pentru partenerii din întreaga lume și vor stimula acțiuni similare cu privire la aceste gaze în alte țări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News