Universitatea Harvard nu cedează. Respinge cerinţele lui Trump care i-a tăiat subvenţii de 2 miliarde de dolari

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
harvard_facebook
harvard_facebook

Administraţia Trump a anunţat luni blocarea a 2,2 miliarde de dolari subvenţii pentru Universitatea Harvard, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, după ce a refuzat să se conformeze cerinţelor Casei Albe, scrie AFP. Harvard, ca şi alte universităţi americane, a fost scena unei mobilizări studenţeşti împotriva războiului purtat de Israel în Fâşia Gaza şi vizată de Casa Albă de la revenirea la putere a lui Donald Trump.

"Forţa de lucru comună pentru combaterea antisemitismului anunţă îngheţarea a 2,2 miliarde de dolari de subvenţii multianuale", detaliază un comunicat al Departamentului american al Educaţiei, precum şi cea a "contractelor multianuale în valoare de 60 de milioane de dolari".

"Perturbarea procesului de învăţare care a lovit campusurile în ultimii ani este inacceptabilă. Hărţuirea studenţilor evrei este intolerabilă. (...) Este timpul ca universităţile de elită să ia problema în serios şi să se angajeze să facă schimbări semnificative dacă doresc să beneficieze în continuare de sprijinul contribuabililor", se arată în comunicat.

Guvernul american a anunţat la sfârşitul lui martie că ia în considerare să priveze prestigioasa universitate de aproximativ 9 miliarde de dolari de subvenţii federale în urma unei "evaluări complete", acuzând-o că a permis "antisemitismului" să înflorească în campusul său.

La începutul lunii aprilie, el a transmis mai multe cereri conducerii universităţii, în special încetarea programelor "DEI" (diversitate, echitate şi incluziune) şi modificarea programelor care "alimentează hărţuirea antisemită", potrivit unei scrisori publicate de Washington Post.

Harvard spune că "nu va abdica de la independenţa sa sau de la drepturile sale garantate de Constituţie"

 

Într-o scrisoare adresată studenţilor şi profesorilor, preşedintele universităţii, Alan Garber, a asigurat luni mai devreme că Harvard "nu va abdica de la independenţa sa sau de la drepturile sale garantate de Constituţie".

"Niciun guvern, indiferent de ce partid este la putere, nu trebuie să dicteze universităţilor private ce trebuie să predea, pe cine se pot înscrie şi angaja sau pe ce subiecte pot efectua cercetări", a scris el.

Administraţia Trump a cerut în special un "audit" al opiniilor studenţilor şi profesorilor de la Harvard, la care instituţia a răspuns într-o scrisoare semnată de avocaţii săi: "Harvard nu este pregătit să accepte cereri care depăşesc autoritatea legitimă a acestei administraţii sau a oricărei alte administraţii".

În opinia lor, cererile administraţiei sunt "incompatibile cu Primul Amendament" şi "încalcă libertăţile academice garantate de mult de Curtea Supremă".

Primul Amendament al Constituţiei americane garantează libertăţile fundamentale, în special libertatea de exprimare.

Subvenţiile federale reprezintă 11% din veniturile Harvard, dintr-un buget anual de 6,4 miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de universitatea privată situată la Cambridge, lângă Boston, în nord-estul Statelor Unite.

Încă o lovitură pentru Trump: O judecătoare suspendă decizia de a revoca statutul legal pentru 532.000 de imigranţi

 

O judecătoare federală din Boston a împiedicat luni administraţia preşedintelui american Donald Trump să revoce statutul legal pentru 532.000 de imigranţi cubanezi, haitieni, venezueleni şi nicaraguani, relatează AFP.

Decizia judecătoarei Indira Talwani este cel mai recent ordin împotriva dorinţei lui Trump de expulzări rapide în masă care vizează în special latino-americanii.

Administraţia lui Donald Trump a anunţat la sfârşitul lunii martie încheierea unui program special, înfiinţat în 2023 de administraţia anterioară a preşedintelui Joe Biden, care le-a permis cubanezilor, haitienilor, venezuelenilor şi nicaraguanilor să rămână în Statele Unite timp de doi ani din cauza situaţiei drepturilor omului din ţările lor.

Acest regim a permis intrarea în ţară a aproximativ 532.000 de migranţi, până la un maxim de 30.000 pe lună.

Judecătoarea Talwani a ordonat suspendarea de urgenţă a abolirii programului. Ea a stabilit că administraţia a acţionat pe baza unei interpretări greşite a legii, deoarece procedura de expulzare accelerată se aplică non-cetăţenilor care au intrat ilegal în Statele Unite, dar nu şi celor care stau legal în ţară în baza unor programe guvernamentale.

Fără această suspendare, migranţii care au intrat în Statele Unite în cadrul programului ar fi trebuit să părăsească ţara până pe 24 aprilie, la 30 de zile după promulgarea ordinului executiv care a pus capăt programului.

În timpul campaniei sale electorale, preşedintele Donald Trump a promis să expulzeze "milioane" de imigranţi fără acte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel