În cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev, von der Leyen a declarat că discuțiile de sâmbătă cu Zelenski "ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la sfârșitul săptămânii viitoare".
Decizia ar fi doar un pas preliminar într-un proces de lungă durată.
Toate cele 27 de guverne ale UE ar trebui să fie de acord să acorde Ucrainei statutul de candidat, după care vor avea loc discuții ample privind reformele necesare înainte ca Kievul să poată fi luat în considerare pentru aderare.
Von der Leyen, aflată la a doua sa călătorie la Kiev de la începutul războiului din februarie, i-a reamintit lui Zelenski că, în ciuda progreselor înregistrate în ceea ce privește reformele administrative și în alte domenii, mai sunt încă multe de făcut.
„Ați făcut multe în ceea ce privește consolidarea statului de drept, dar este încă nevoie de reforme care să fie puse în aplicare, de exemplu pentru a combate corupția”, a declarat ea la conferința de presă comună.
Zelenski a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă: „Toată Europa este o țintă pentru Rusia, iar Ucraina este doar prima etapă în această agresiune. Acesta este motivul pentru care un răspuns pozitiv al UE la cererea de aderare a Ucrainei poate fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european mai are vreun viitor”.
Ursula von der Leyen, la Kiev pentru a discuta despre „calea europeană” a Ucrainei
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev pentru o nouă vizită consacrată ambiţiilor Ucrainei de aderare la UE şi reconstrucţiei, relatează AFP.
„M-am întors la Kiev pentru a mă întâlni cu preşedintele (Volodimir) Zelenski şi cu premierul (Denis) Şmigal”, le-a spus Ursula von der Leyen jurnaliştilor care o însoţesc în vizită.
„Vom evalua eforturile comune necesare pentru reconstrucţie şi progresul înregistrat de Ucraina pe calea europeană”, a adăugat ea.
Oficialii UE ar urma să se pronunţe asupra chestiunii ambiţiilor europene ale Ucrainei săptămâna viitoare, înaintea unui summit la 23 şi 24 iunie unde ar urma să fie abordat şi acest dosar.
Ucraina cere un „angajament juridic” concret până la finalul lunii iunie din partea europenilor pentru a obţine statutul de candidat oficial pentru aderarea la UE, însă ţările membre sunt extrem de divizate în legătură cu această chestiune.
În timp ce numeroase ţări, în principal din Europa de Est, susţin o aderare a Ucrainei, altele, precum Olanda sau Danemarca, dar şi Germania şi Franţa, care deţine preşedinţia Consiliului UE până la finalul lunii iunie, sunt extrem de rezervate.
Este a doua vizită în Ucraina a şefei Comisiei Europene de la începutul invaziei ruse la 24 februarie. În cadrul precedentei sale vizite, la 8 aprilie, Ursul von der Leyen a dat asigurări că Ucraina are un „viitor european”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News