Potrivit șefei Executivului European, discuția cu Viktor Orban a fost „utilă” și susține că au fost făcute progrese.
„Discuția din această seară cu premierul Viktor Orban a fost utilă pentru a clarifica problemele legate de sancțiuni și securitatea energetică. Am făcut progrese, dar sunt necesare eforturi suplimentare. Voi convoca un o videoconferințp cu actori regionali pentru a consolida cooperarea regională în domeniul infrastructurii petroliere”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj pe contul de Twitter.
This evening’s discussion with PM Viktor Orban was helpful to clarify issues related to sanctions and energy security.
We made progress, but further work is needed. I will convene a VC with regional players to strengthen regional cooperation on oil infrastructure.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 9, 2022
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat săptămâna trecută, în fața deputaților europeni în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei. De această dată, șefa Executivului European a anunțat că UE va exlcude cea mai mare bancă rusească din SWIFT, va interzice complet importurile de petrol din Rusia și va intercize trei mari posturi rusești de radio și televiziune pe frecvențetele și posturile din Europa.
Viktor Orban a spus că propunerea actuală a Comisiei Europene ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare, adăugând că Budapesta este pregătită să negocieze dacă observă o nouă propunere care să răspundă intereselor Ungariei.
„Dacă Comisia insistă asupra adoptării propunerii sale, va trebui să-şi asume întreaga responsabilitate pentru un eşec istoric în cursul integrării europene”, a precizat Orban.
Uniunea Europeană a fost de acord să pună capăt importurilor de cărbune rusesc, dar până acum s-a abţinut de la interzicerea gazului din Rusia, în timp ce ţări precum Germania încă depind foarte mult de aceste livrări. Germania, principalul client al UE în ceea ce privește petrolul rusesc, a declarat recent că ar putea gestiona un embargo petrolier, deși anterior se opunea acestuia din cauza preocupărilor economice.
Nevoia independenței energetice a intrat într-o nouă etapă după ce Gazprom a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, ca urmare a faptului că cele două state au refuzat să plătească în ruble livrarea combustibilului, pretenție enunțată de Vladimir Putin încă din luna martie.
Comisia Europeană a criticat această decizie și a anunțat că este pregătită și are în vedere un răspuns coordonat. În egală măsură, Ursula von der Leyen a promis că era combustibililor fosili din Rusia se va încheia, relatează Calea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News