USR atacă plafonarea prețurilor la energie: Ordonanța este o sfidare la adresa tuturor românilor

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Ciucă: Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa are o componentă economică importantă pentru ambele ţări
Ciucă: Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa are o componentă economică importantă pentru ambele ţări

Uniunea Salvaţi România critică faptul că Guvernul PSD-PNL-UDMR a adoptat, joi, ordonanţa pe energie care se aplică din aceeaşi zi şi "fără nicio dezbatere publică înainte", considerând că este "o sfidare la adresa tuturor, a românilor şi a industriei".

"Toată această schemă de plafonare creează haos şi distruge încet, dar sigur sectorul energetic şi economia românească. Asta se întâmplă când un guvern incompetent intră cu bocancii în piaţă! Noile modificări scot din schema de plafonare sute, mii de companii care până acum au beneficiat. Consecinţele vor fi dramatice: restrângerea activităţii, preţuri mai mari în economie şi pierderi de locuri de muncă. Soluţia era să dăm credit fiscal la toate companiile româneşti şi să reducem taxele din factură pentru toţi românii", spune Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii, citată într-un comunicat.

Reprezentanţii USR apreciază că majorările de taxe asupra companiilor din domeniu se vor reflecta în creşteri de preţuri pe lanţ şi pierderi de locuri de muncă.

"Toată economia pierde, mai puţin PSD, care va avea acces, prin Ministerul Finanţelor, la nişte bani din preţul energiei neplafonat, achitat de consumatorii industriali, companii, practic de toată activitatea economică din România. Soluţiile USR sunt simple şi nu este prea târziu să fie aplicate: reducerea TVA de la 19% la 5% cum au făcut-o Spania, Germania şi alte ţări, eliminarea altor taxe din factură şi credit fiscal pentru toate întreprinderile româneşti", se menţionează în comunicatul USR.

Guvernul modifică schema de compensare a facturilor la energie

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi, la finalul şedinţei de guvern în care a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, că schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei va fi extinsă până la 31 august 2023.

Totodată, clienţii casnici al căror consum mediu lunar a fost între 100,01 şi 300 kWh sunt încurajaţi să facă economie, prin măsurile propuse.

"În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 - 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW - practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 - 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 - la preţul din contract", a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei de guvern.

El a menţionat că pentru mediul economic şi instituţiile publice, preţul final va rămâne de 1 leu/kWh.

"Spitalele, fie că sunt publice, fie că sunt private, educaţia, fie că este publică, fie că este privată, furnizorii de servicii sociale, fie că sunt publici, fie că sunt privaţi - un leu pe kilowatt pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată. Ceilalţi, IMM-urile, industria alimentară, celelalte instituţii publice - 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încerca să îi stimulăm şi să economisească mai multă energie electrică", a spus el.

În ceea ce priveşte gazele naturale, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 - 31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici.

"La gaze naturale, 31 de bani - rămâne acelaşi preţ pentru populaţie, pentru kilowatt-ul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus: în iarna trecută, populaţia avea un plafon de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum, n-am văzut până acum. Poate că nici noi nu am exemplificat. Deci, nu vorbim de plafon de consum pentru gaze, deci nu vorbim de o problemă în faptul că nu ne încadrăm într-un anumit plafon de consum. De altfel, la gaze naturale, pentru populaţie, preţul este reglementat, producătorii au obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei pe megawatt şi, de asemenea, este plafonat şi este reglementat şi pentru producţia de energie termică la acelaşi preţ pentru CET-uri", a mai spus ministrul.

În cazul clienţilor noncasnici se menţine prevederea conform căreia preţul final facturat va fi de maximum 0,37 lei/kWh, pentru cei care consumă până în 50.000 de megawaţi anual.

Ministrul a menţionat că se introduce în ordonanţă şi o modalitate de a încuraja furnizorii "să îşi caute energie mai ieftină şi să nu aştepte ca statul să deconteze" orice sumă.

"Practic, uitându-ne împreună cu OPCOM şi cu ANRE, cu Ministerul de Finanţe - absolut toţi din piaţă - şi să vedem exact preţurile medii ale tranzacţiilor, s-a stabilit un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei. Practic, tot ce este peste 1.300 de lei, dacă furnizorul nu este suficient de competitiv să-şi caute energie şi crede că i se poate deconta absolut orice cantitate, nu va mai beneficia de orice preţ, de bani de la bugetul de stat", a explicat Virgil Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel