USR îi cere preşedintelui Iohannis să nu promulge legea care dezincriminează evaziunea sub un milion de euro

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu (Foto: Agerpres)
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu (Foto: Agerpres)

USR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care dezincriminează evaziunea sub un milion de euro. "În vremea lui Liviu Dragnea a existat o lege care impunea un prag de evaziune la 100.000 de euro. Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă l-au extins la 1.000.000 de euro", spune Cătălin Drulă. 

USR a trimis marţi un memoriu Administraţiei Prezidenţiale prin care îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea iniţiată de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă prin care se dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro.

"Solicitarea de a întoarce legea în Parlament a fost trimisă astăzi oficial. Avem peste 17 pagini de argumente juridice pentru care o astfel de lege trebuie oprită de la intrarea în vigoare. România nu trebuie să devină un rai al infractorilor. Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă această alianţă PSD-PNL, amintesc că în vremea lui Liviu Dragnea a existat o lege care impunea un prag de evaziune la 100.000 de euro. Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă l-au extins la 1.000.000 de euro. De 10 ori mai mult", a afirmat preşedintele USR, Cătălin Drulă.

Potrivit liderului USR, prin această lege, evaziunea fiscală este "premiată", iar dacă va fi promulgată cei care vor comite astfel de fapte "achită ce datorează, plătesc ceva în plus" şi scapă fără alte consecinţe.

Curtea Constituţională a respins pe 19 martie sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind neconstituţionalitatea proiectului de lege iniţiat de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, prin care se dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă acesta se acoperă integral majorat cu 15%, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile.

Este vorba despre Legea privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale, adoptată în luna decembrie 2023 de Camera Deputaţilor.

CCR susţine că legea este un pas important pentru trecerea "spre teoriile moderne" ale dreptului penal, în care principalul obiectiv al politicii penale trebuie să vizeze descoperirea şi confiscarea bunurilor ilicite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel