USR PLUS insistă cu moțiunea de cenzură. Moșteanu: "Alianța toxică PNL - PSD ne pune beţe în roate"

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat marţi că este "inacceptabil" că în Comisia de constituţionalitate a Senatului s-a decis să fie transmis Curţii Constituţionale un punct de vedere favorabil sesizării CCR de către Guvern pe tema moţiunii de cenzură, menţionând că preşedinţii celor două Camere trebuie să aibă un punct de vedere propriu în care să apere instituţiile pe care le reprezintă. 

"Am văzut un punct de vedere trecut prin Comisia de constituţionalitate de la Senat legat de cum vede Senatul sesizarea făcută de Guvern pe conflictul de la CCR. Este prima dată când una din Camere spune că 'da, am greşit'. Este inacceptabil. Preşedinţii celor două Camere au atributul de a sesiza CCR în caz de conflict constituţional, tot ei trebuie să se şi apere, sunt liberi să-şi exprime punctul de vedere. Noi pregătim un punct de vedere suplimentar la grup. Le cerem ambilor preşedinţi să aibă un punct de vedere propriu pentru apărarea acestei instituţii. Dincolo de faptul că sunt membri de partid, ambii preşedinţi reprezintă aceste instituţii - Senatul şi Camera Deputaţilor. Nu putem permite acestei noi alianţe toxice PNL - PSD să facă agenda Senatului şi practic să pună beţe în roate în continuare acestei moţiuni", a afirmat Moşteanu.

El a adăugat că judecătorii constituţionali trebuie să ia în considerare toate punctele de vedere.

"Deputaţii unei minorităţi nu pot fi împiedicaţi să depună o moţiune de cenzură"

 

"CCR va judeca faptele şi, din punctul nostru de vedere, faptele sunt foarte clare: deputaţii unei minorităţi nu pot fi împiedicaţi să depună o moţiune de cenzură. O moţiune de cenzură nu poate fi golită de conţinut, nu poate fi blocată. Exact acesta este scopul unei moţiuni de cenzură: să se verifice din când în când dacă guvernul mai are susţinere parlamentară sau nu. Atât de simplu: se merge la vot, cine vrea să ţină Guvernul în picioare nu votează, cine vrea să-l dea jos votează", a menţionat Moşteanu.

Comisia pentru constituţionalitate de la Senat a adoptat, marţi, un punct de vedere favorabil premierului Florin Cîţu în privinţa sesizării CCR pe tema moţiunii de cenzură, 8 parlamentari PNL, PSD şi UDMR votând în susţinerea existenţei unui conflict constituţional, în timp ce cei 3 reprezentanţi ai USR şi AUR au votat împotrivă, a scris, pe Facebook, senatoarea USR PLUS Simona Spătaru.

Guvernul a sesizat săptămâna trecută Curtea Constituţională privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR. Conform procedurilor, Senatul şi Camera Deputaţilor trebuie să transmită Curţii punctele de vedere în privinţa acestei sesizări.

Anca Dragu: Cred că Orban va ţine cont de Constituţie

 

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, admite că preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, are un program încărcat în teritoriu, dar speră că acesta va respecta Constituţia şi vor convoca împreună un plen reunit pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură.

"Preşedintele Camerei Deputaţilor se află, marţi, în teritoriu, Astăzi nu mai putem avea un Bpr sau un plen reunit. Nu aş putea spune că mă simt singură, dar are un program. Avem nevoie de acordul preşedintelui Camerei pentru un Bpr. (...) Nu aş putea spune că refuză, dar eu cred că trebuie să citim cu toţii Constituţia. Ieri am discutat şi a spus că vom vorbi săptămâna acesta, având un program încărcat în teritoriu. Având în vedere solicitările formulate în 9 septembrie, în plenul reunit, de liderii grupurilor parlamentare, am transmis o scrisoare către cabinetul domnului Orban în care i-am solicitat să stabilim un plen comun pentru a continua parcursul moţiunii de cenzură. Odată cu citirea, după trei zile, dar nu ad calendas graecas, trebuie ca moţiunea să intre în dezbatere şi la vot final. Cred că domnul Orban va ţine cont de Constituţie", a spus Dragu.

Întrebată dacă va vorbi şi cu liberalul Florin Roman, cel căruia îi sunt delegate atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Dragu a spus: "O să am un dialog, pentru prima dată, şi cu domnul Roman. Domnul Orban ar trebui să îi ceară domnului Roman să îşi ia în serios funcţia aceasta de înlocuitor al preşedintelui Camerei".

Moţiunea de cenzură intitulată "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!" a fost înregistrată pe 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere şi citită pe 9 septembrie în plenul reunit.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel