Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Vreau să mă întorc cu autoturismul personal dintr-un stat non-UE. Cum îl înmatriculez în România?

Gabriela Ungureanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vreau să mă întorc cu autoturismul personal dintr-un stat non-UE. Cum îl înmatriculez în România?  / Foto: Unsplash
Vreau să mă întorc cu autoturismul personal dintr-un stat non-UE. Cum îl înmatriculez în România? / Foto: Unsplash

Pentru cei care doresc să-și aducă un autoturism dintr-un stat non-UE și să-l înmatriculeze în România, acest proces poate părea un labirint de documente și formalități. Cu toate acestea, urmând un set de pași bine stabiliți, veți putea parcurge cu succes toate etapele necesare pentru a vă înmatricula autovehiculul în țară.

În cazul în care intenționați să aduceți un autoturism dintr-un stat non-UE și doriți să îl înmatriculați în România, procesul poate părea complicat. Un fost polițist specializat în investigarea furturilor auto a oferit o serie de sfaturi în exclusivitate pentru Știri Diaspora, explicând pașii necesari în această situație.

În primul rând, acesta a subliniat că autoturismul adus dintr-un stat non-UE, împreună cu actele aferente, trebuie declarat la o instituție vamală, unde se vor plăti taxe vamale. Este important de menționat că în cazul oricăror bunuri importate din orice stat non-UE, inclusiv autoturisme, se aplică taxe vamale. Taxa specifică pentru autoturism va fi calculată în funcție de documentația autovehiculului.

 

Cum înmatriculezi un autoturism dintr-un stat non-UE în România: Un fost polițist explică pașii

 

„Încep prin a explica întâi ce înseamnă să ai o mașină înmatriculată pe numele tău într-un stat non-UE. Înseamnă să ai cetățenie acolo. Deci ca să ai mașina înmatriculată și într-un stat non-UE și în România, trebuie să ai dublă cetățenie. Nu se poate altfel.

Însă, te poți afla în situația în care doar cumperi mașina dintr-un stat non-UE, situație în care nu trebuie decât să se încheie contractul de vânzare-cumpărare pe care îl vei păstra ca dovadă la vamă că mașina îți aparține. 

Pentru tot ce înseamnă bunuri aduse din orice stat non-UE, trebuie să plătești taxe vamale, inclusiv la mașină în cazul nostru de față. Astfel, mașina adusă dintr-un stat non-UE, împreună cu actele respective, trebuie declarată la o instituție vamală, unde se vor plăti taxe vamale. La vamă, în funcție de actele mașinii, ți se va calcula taxa pe care trebuie să o plătești. Indiferent dacă mașina este deja înscrisă pe numele tău încă din statul non-UE, sau doar o aduci din altă țară, va trebui să plătești aceste taxe.

După ce ai plătit taxele vamale, se face o programare la Registrul Auto Român în vederea prezentării mașinii pentru obținerea cărții de identitate a vehiculului. După ce ai obținut cartea de identitate, mergi la primăria de domiciliu, unde o iei în evidență la taxe și impozite. După aceea, se întocmește un dosar cu care te prezinți la Serviciul Public Comunitar de Înmatriculare a Vehiculelor din județul în care ai domiciliu. Acolo depui toate actele mașinii, împreună cu o cerere și plătești niște taxe pentru a o înmatricula. Astfel obții înmatricularea mașinii în România.”, spune fostul polițist în exclusivitate pentru Știri Diaspora.

 

Care sunt actele necesare pentru înmatricularea auto

 

Pentru a fi sigur că îți vei înscrie în circulație mașina încă de la prima încercare, este necesar să te asiguri că dosarul de înmatriculare auto conține toate documentele necesare.

- Cerere de înmatriculare auto, care poate fi descărcată de pe internet;
- Cartea de identitate a mașinii, în original și copie;
- Contractul de vânzare-cumpărare;
- Asigurare auto pentru prima înmatriculare RCA, valabilă pentru următoarele șase luni, cu copie;
- Certificat de autenticitate de la RAR și ITP, depus nu mai târziu de 60 de zile de la emiterea acestuia;
- Chitanță care să ateste plata taxei de înmatriculare;
- Traduceri autorizate după contractul de vânzare-cumpărare a autovehiculului sau factură;
- Numerele roșii sau plăcuțele de înmatriculare din țara de origine a mașinii.

 

Programarea la Registrul Auto Român (RAR)

 

Primul pas în procesul de înmatriculare a unui autoturism importat este programarea la Registrul Auto Român (RAR). În mod obișnuit, programarea la RAR poate dura în jur de două săptămâni sau chiar mai mult, în funcție de gradul de aglomerare a unității locale. De la RAR, veți obține cartea de identitate a vehiculului, certificatul de inspecție tehnică periodică (ITP) și certificatul de autenticitate.

 

Procurarea cererii de înmatriculare și a fișei de înmatriculare auto

 

Următorul pas este să obțineți cererea de înmatriculare și fișa de înmatriculare auto. Aceste documente tipizate vor conține datele personale ale proprietarului și informații despre autoturism. Dacă proprietarul dorește să permită altcuiva să folosească autovehiculul, acest lucru trebuie specificat în cerere.

 

Traducerea documentelor mașinii

 

Documentele mașinii, precum cartea de identitate a autovehiculului, contractul de vânzare-cumpărare și factura, trebuie să fie traduse. Pentru a vă asigura că actele sunt valabile, traducerea trebuie să fie autorizată.

 

Obținerea certificatului de atestare fiscală

 

Pentru a demonstra că nu sunteți plătitor de TVA pentru autoturismul pe care urmează să-l înmatriculați, va trebui să obțineți un certificat care să ateste acest lucru de la Administrația Fiscală din județul de reședință. Pentru a obține acest document, va trebui să depuneți o cerere însoțită de documentul de achiziție și un document care să ateste data primei înmatriculări a autovehiculului.

 

Luarea mașinii în evidență la Primărie

 

Un alt pas important este să înregistrați autovehiculul pe numele dumneavoastră la Primărie. Trebuie să aveți la dumneavoastră un dosar care să conțină: cartea de identitate a autovehiculului în format original și copie, contractul de vânzare-cumpărare în original și copie, buletinul de identitate al proprietarului în original și copie, și o cerere tip primită de la Primărie.

 

Încheierea asigurării RCA

 

Pentru a finaliza înmatricularea autovehiculului, trebuie să aveți o poliță de asigurare auto RCA. Această asigurare trebuie să fie încheiată pe numele proprietarului autovehiculului și va acoperi riscurile legate de răspunderea civilă față de terți.

 

Plata taxei pentru certificatul de înmatriculare

 

Înainte de a depune dosarul pentru înmatricularea vehiculului, va trebui să mergeți la o unitate a Trezoreriei statului pentru a plăti taxa de eliberare a certificatului de înmatriculare. Această taxă va include numele beneficiarului, contul IBAN, suma plătită și tipul documentului pentru care s-a făcut plata.

 

Depunerea dosarului de înmatriculare

 

Ultimul pas în procesul de înmatriculare este depunerea dosarului la Poliție. După această etapă, veți primi numerele definitive de înmatriculare. Este important să vă asigurați că aveți copii ale fiecărui document în dosarul depus la Poliție.

Este important de menționat că costurile pentru înmatricularea unui autoturism importat pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul vehiculului, vârsta proprietarului, județul în care se face înmatricularea și prețurile serviciilor de traducere și copiere documente. În general, costurile estimative pentru înmatriculare se situează în jurul sumei de 850 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel