Vaccinuri de 4 miliarde de euro aruncate la gunoi. Parchetul lui Kovesi investighează achizițiile negociate de Ursula von der Leyen şi CEO-ul Pfizer

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Parchetul European (EPPO) investighează acuzaţiile privind nereguli penale în legătură cu negocierile asupra achiziţiei de vaccinuri împotriva COVID-19 dintre preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi CEO-ul Pfizer, relatează marţi portalul Politico, citând un purtător de cuvânt al Parchetului din Liege. 

Anchetatori ai EPPO au preluat în ultimele luni de la procurorii belgieni investigaţiile asupra Ursulei von der Leyen pentru "interferenţă în exercitarea unei funcţii publice, distrugere de SMS-uri, corupţie şi conflict de interese", potrivit unor documente legale consultate de Politico şi unui purtător de cuvânt al Parchetului din Liege. În timp ce procurorii EPPO investighează presupusele infracţiuni, nimeni nu a fost pus sub acuzare până acum în acest dosar.

Ancheta a fost declanşată iniţial de autorităţile juridice din oraşul belgian Liege la începutul lui 2023, după o plângere penală a lobbyist-ului local Frédéric Baldan. Ulterior, acestuia i s-au alăturat guvernele din Ungaria şi Polonia, deşi ultimul este în curs de a-şi retrage plângerea, după câştigarea alegerilor de către o coaliţie pro-UE condusă de Donald Tusk, a declarat un purtător de cuvânt polonez pentru Politico, transmite Agerpres.

Presupus schimb de mesaje între Von der Leyen şi CEO-ul Pfizer

 

Plângerea penală a lui Baldan se referea la un presupus schimb de mesaje text între Von der Leyen şi CEO-ul Pfizer Albert Bourla în perioada care a precedat semnarea celui mai mare contract al Uniunii Europene privind vaccinurile în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, o afacere care a primit ulterior numele de ''Pfizergate''.

Ziarul New York Times, care a dezvăluit primul că schimbul de mesaje a avut loc în perioada când cei doi lideri negociau termenii acordului, a declanşat un proces paralel împotriva Comisiei Europene, după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conţinutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente.

Informaţia că EPPO investighează acum cazul riscă să atragă şi mai mult atenţia asupra rolului jucat de preşedinta Comisiei în acordul de achiziţie a vaccinurilor, ce are o valoare estimată de 20 de miliarde de euro, comentează Politico. EPPO efectuează investigaţii paneuropene asupra unor infracţiuni financiare şi în teorie ar putea confisca telefoane şi alte materiale relevante din birourile Comisiei Europene sau din alte ţări europene, precum Germania, ţara natală a Ursulei von der Leyen.

Evoluţia vine într-un moment delicat pentru şefa executivului UE, în timp ce ea se află în tranziţia către ceea ce observatorii de la Bruxelles se aşteaptă să fie un al doilea mandat în fruntea Comisiei.

Comisia Europeană a refuzat până în prezent să dezvăluie conţinutul mesajelor sau măcar să le confirme existenţa.

Vaccinuri de cel puţin 4 miliarde de euro care au fost aruncate

 

Acordul, negociat în perioada de vârf a pandemiei în 2021, a fost perceput iniţial drept un triumf pentru Von der Leyen, scrie Politico. Dar cantitatea de vaccinuri achiziţionată a provocat uimire, Politico dezvăluind anul trecut că au existat doze de vaccin în valoare de cel puţin 4 miliarde de euro care au fost aruncate. Între timp, contractul cu Pfizer pentru vaccinuri a fost renegociat.

Militanţii pentru transparenţă şi unii oponenţi politici au încercat că pună presiune pe Comisie pentru a discuta cazul, dar Ursula von der Leyen a evitat până în prezent să facă acest lucru. Într-un răspuns la o întrebare directă a Politico privind mesajele lipsă, Von der Leyen a răspuns: "Tot ce a fost necesar în legătură cu asta a fost spus şi trimis. Şi aşteptăm rezultatele".

În 2022, EPPO a anunţat că analizează achiziţia de vaccinuri de către UE la modul mai general, dar este pentru prima dată când Parchetul European este legat de Pfizergate în mod explicit. Pe de altă parte, investigaţia are loc în acelaşi timp cu procesele gigantului farmaceutic Pfizer împotriva Ungariei şi Poloniei.

Ungaria şi Polonia sunt acţionate în instanţă de Pfizer pentru că nu au efectuat unele plăţi pentru doze, invocând aprovizionarea în exces şi presiunea financiară a războiului din Ucraina.

Un oficial al Comisiei Europene a declarat că executivul UE nu are cunoştinţă despre posibile procese în afara informaţiilor difuzate în articolul Politico. Guvernul ungar, Pfizer şi EPPO au refuzat solicitări ale Politico de a comenta informaţiile difuzate.

Purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei Europene Arianna Podesta a refuzat marţi să comenteze informaţiile, întrebată fiind în cadrul briefingului cotidian cu jurnaliştii dacă EPPO a contactat deja executivul UE în legătură cu ancheta.

"Nu avem informaţii specifice asupra a ceea ce ar putea investiga EPPO şi mă tem că nu avem comentarii asupra acestui lucru", a afirmat Arianna Podesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel