Valentin a absolvit liceul, în Italia, cu nota maximă: Pentru că este român, nu-și poate împlini visul de a studia la Academia Militară

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Valentin a obținut punctajul maxim la absolvirea liceului, în Italia. Din păcate, tânărul nu își poate îndeplini visul de a de înscrie la Academia Militară din Italia pentru că nu este încă cetățean italian, deși locuiește în Peninsulă de când avea 3 ani. O universitate elvețiană îi oferă o bursă de studii în schimb.

Valentin Necula, din Quarto D'Altino și de origine română, este unul dintre cei trei băieți care și-au încheiat anul acesta studiile liceale la Zuccante, cu punctaj maxim.  A fost suficient de bun pentru a obține nota maximă la școală și pentru a primi o ofertă de bursă de la o universitate elvețiană, dar nu suficient de bun pentru a se înscrie la Academia Militară din Modena.

Dar abilitatea nu are nicio legătură cu asta: Valentin - 19 ani, dintre care aproape 16 petrecuți la Veneția - este cetățean român conform legislației italiene, încă fără cetățenie italiană. 

"În momentul de față nu există acorduri cu România, cetățenia italiană este necesară pentru toate concursurile în cadrul forțelor armate", se arată în e-mailul pe care Academia i l-a trimis băiatului, răspunzând la cererea acestuia de informații despre înscriere, citează nuovavenezia.gelocal.it.

Valentin a absolvit liceul, în Italia, cu punctaj maxim

 

"M-am întors chiar ieri din România și toată lumea de acolo îmi spunea că nu mai sunt român. Vorbesc prost limba, mă îmbrac ca un italian, mă mișc ca un italian. Am chiar un accent venețian", spune el, zâmbind la acest paradox. 

Conform legislației italiene, Valentin nu va deveni italian până la vârsta de 23-24 de ani, „când voi fi prea bătrân pentru a mă înscrie la Academie. Acesta a fost visul meu". Procesul de obținere a cetățeniei este o cursă cu obstacole, paradoxală și jenantă, care dezvăluie o distanță siderală între instituții și realitate.

"Când eram minor, părinții mei erau interesați de obținerea cetățeniei. Pentru a solicita cetățenia mea, ar fi trebuit să meargă în România pentru a colecta personal anumite documente și apoi să solicite traducerea lor legală. O operațiune care a necesitat timp și bani: pentru călătorie, pentru traducerea de către un avocat, cu o contribuție suplimentară de 250 de euro. În plus, pentru ca eu să pot obține cetățenia, ar fi fost necesar ca părinții mei să o obțină prin promovarea unui examen B1 de limba italiană. Ei vorbesc foarte bine limba italiană, dar nu au încercat niciodată să scrie în italiană", explic tânărul

Nu-și poate împlini visul de a studia la Academia Militară pentru că este român

 

Valentin a făcut-o. Acest lucru este demonstrat de cele 100 de puncte obținute la bacalaureat și susținut de profesorii săi: "Mi-au spus că pot foarte bine să mă înscriu la Litere. Comisarul extern m-a sfătuit chiar să studiez latina, în această vară, pentru a cerceta originile limbii române", spune băiatul. 

"Să termin cu 100 cu mențiune a fost o surpriză minunată. Am făcut-o pentru că întotdeauna am țintit spre ce e mai bun. La examen, mi-am prezentat propunerea de a gestiona un sistem de comerț electronic, la fel ca Amazon, am făcut și un mic "dulap" pentru colectare"

Valentin și-a oficializat în sfârșit cererea de cetățenie, acum nu-i mai rămâne decât să aștepte vremurile incerte ale birocrației, care i-a călcat deja în picioare o bună parte din vise. "Cu ceva timp în urmă, aș fi putut merge cu școala în Statele Unite, pentru a participa la simularea unui congres ONU. Dar nu am reușit să ajung". Între timp, o universitate din Elveția i-a oferit tânărului o bursă de studii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel