Valoarea bonurilor de masă 2022. Klaus Iohannis a promulgat legea majorarării cu 10 lei 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Modificări importante pentru voucherele de masă: plafon de 5% pentru comisioane din 2025 în Italia
Modificări importante pentru voucherele de masă: plafon de 5% pentru comisioane din 2025 în Italia

Valoarea bonurilor de masă în 2022 a crescut la 30 lei. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi. Angajatorii nu sunt însă obligați să crească valoarea tichetelor de masă, aceasta fiind o valoare maximală nu minimă impusă. 

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea legii care prevede că voucherele de vacanţă acordate părinţilor pot fi folosite pentru plata taberelor pentru copii, iar valoarea nominală maximă a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 30 de lei.

Șeful statului a semnat decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Legea are ca obiect de reglementare instituirea posibilităţii ca plata taberelor pentru copii să poată fi făcută şi cu vouchere de vacanţă acordate părinţilor.

Valoarea tichetelor de masă în 2022 nu poate depăși 30 lei

 

De asemenea, proiectul prevede că valoarea nominală maximă a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 30 de lei, potrivit amendamentului deputaţilor Adrian Solomon, Marius Budăi, Tudor Polak, Eva Andrea Csep, Dumitru Coarnă şi grupurile parlamentare PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale. Motivul invocat de semnatarii amendamentului a fost „pentru a compensa, măcar parţial, creşterea preţurilor”.

Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și șase abțineri.

De asemenea, șeful statului a mai semnat decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe.

Propunere în parlament pentru eliminarea impozitului pe tichetele de masă

 

În acest moment, tichetele de masă se impozitează cu 10%, banii urmând să fie opriți din salariu.

Mai mulți parlamentari USR propun sprijinirea forței de muncă din România prin excluderea de la impozitare a biletelor de valoare, precum tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creşă, tichetele culturale şi voucherele de vacanţă.

„Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, angajatorul care oferă acest tip de beneficiu angajaților săi se bucură de două avantaje: este scutit de orice taxă și contribuție la stat, iar sumele plătite pentru tichete sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în anumite condiții și limite. Salariatul, însă, datorează impozit aferent venitului din biletele de valoare primite, care se adună la restul impozitelor și contribuțiilor pe salarii pe care le datorează, acestea fiind reținute de către angajator și virate către bugetul de stat”, potrivit unui comunicat de presă.

Parlamentarii USR amintesc că în prezent nicio categorie de bilete de valoare nu este inclusă în baza de calcul a contribuțiilor sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel