În acest fel, remunerarea lucrătorilor și restul costurilor asociate acesteia avansează într-un context marcat de moderarea prețurilor, deși inflația continuă să fie în centrul atenției Băncii Centrale Europene, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectul creșterilor salariale.
Creșterea costurilor salariale nu a fost omogenă în toate sectoarele. În activitățile imobiliare, în sectorul informației și comunicații, în activitățile artistice și de divertisment, creșterile depășesc 7,9%, în timp ce în HoReCa salariile au crescut cel mai puțin, cu doar 4,1% la 1.368,84 euro.
La extrema opusă, cele mai mari salarii sunt cele plătite în furnizarea de energie electrică, în sectorul financiar, în informație și comunicații și în industriile extractive, depășind 3.000 de euro pe lună.
Restul costurilor nesalariale au crescut cu 7,2% de la an la an, ajungând la o medie de 774,93 euro pe lună per muncitor. Cele mai importante componente sunt contribuțiile la Securitate Socială, care s-au ridicat la o medie de 724,95 euro lunar.
În acest fel, costul forței de muncă în ansamblu a crescut între iulie și septembrie până la o medie de 2.892,73 euro pe lună pe muncitor, cea mai mare cifră din istorie, pentru trimestrul al treilea. Aceasta este o sumă cu 5% mai mare decât cea înregistrată anul trecut în același timp, când a ajuns la o medie de 2.754,75 euro.
Este al unsprezecelea trimestru consecutiv în care costul forței de muncă crește în Spania, deși în ultimele luni a făcut-o într-un mult mai moderat.
Toate aceste creșteri sunt peste evoluția prețurilor. Inflația a revenit la sfârșitul celui de-al treilea trimestru la o rată interanuală de 3,5%, deși rămâne departe de nivelurile de acum un an.
Angajații își vor recupera puterea de cumpărare pierdută în anii anteriori
Sindicatul UGT a apreciat pozitiv această marjă în creșteri salariale care, în comparație cu comportamentul prețurilor, se traduce printr-o creștere a puterii de cumpărare a angajaților. Sindicatul a cerut într-un comunicat ca toate creșterile salariale să persiste, astfel încât angajații să își poată recupera puterea de cumpărare pierdută în anii anteriori și pentru a consolida creșterea economică, scrie 20minutos.es.
În ceea ce privește timpul de lucru, ziua medie de lucru săptămânală convenită este de 35,3 ore, luând în considerare contractele cu normă întreagă împreună și cu fracțiune de normă. Din acest total, în medie 6,2 ore nu s-au lucrat din cauza concediilor sau sărbătorilor și 1,3 ore din cauza concediului medical temporar și a altor permise. Dacă se adaugă orele suplimentare și se scad aceste ore pierdute, timpul efectiv de lucru pe săptămână scade la 27,9. reducerea zilei de lucru este tocmai unul dintre punctele incluse în pactul de guvernare al PSOE și Sumar.
La fel, INE a mai raportat că în al treilea trimestru au existat în Spania 155.797 locuri de muncă vacante, cea mai mare cifră din anul 2013, de când au început înregistrările.
90,2% dintre aceste posturi vacante sunt în sectorul serviciilor, în principal în Administrația Publică (35,04%), comerț (9,4%) și sănătate (7,98%). După repartizarea teritorială, majoritatea spațiilor libere sunt concentrate în Madrid și Catalonia, care acumulează 33.656 și, respectiv, 31.242 locuri libere. La extrema opusă, în Cantabria și La Rioja sunt doar 449, respectiv 658.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News