Președintele PNL, Nicolae Ciucă, exprimă optimism cu privire la „flexibilizarea” poziției Austriei în privința aderării României la spațiul Schengen. Într-o postare pe Facebook, Ciucă menționează că declarația făcută de ministrul Karner reprezintă un pas încurajator, cu condițiile aferente ce urmează să fie discutate în perioada următoare. El așteaptă decizia finală la consiliul extraordinar JAI organizat de președinția spaniolă a UE la sfârșitul anului și subliniază implicarea constructivă a Madridului.
„Ceea ce a făcut ministrul Karner, a fost o declarație publică încurajatoare în care a pus și unele condiții care se vor discuta și analiza în perioada următoare. Decizia o așteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de președinția spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluții constructive într-o optică europeană”, susține, într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă.
Ciucă evidențiază că succesul în acest demers depinde de colaborarea tuturor forțelor politice, instituțiilor statului, în special a Președinției și Guvernului, și de activitatea profesionistă a Ministerului de Interne și a Ministerului de Externe. În așteptarea deciziei, Ciucă apreciază deschiderea colegilor de la Viena și urmărește cu interes rezultatul votului olandez și discuțiile miniștrilor de interne în Slovenia.
Tomac: Anunțul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă
Premierul Marcel Ciolacu aduce vestea că Austria și-a „flexibilizat” poziția referitoare la Schengen, fiind de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Ciolacu afirmă că acest lucru va scuti românii de cozi interminabile în Uniunea Europeană. În replică, europarlamentarul Eugen Tomac exprimă rezerve față de anunțul premierului, considerându-l festivist și electoral. Tomac susține că România are dreptul deplin să facă parte din Schengen, iar orice schimbare a poziției Austriei nu reprezintă o favoare, ci o obligație europeană.
„Premierul Marcel Ciolacu aduce vestea că Austria și-a "flexibilizat" poziția referitoare la Schengen, fiind de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Ciolacu afirmă că acest lucru va scuti românii de cozi interminabile în Uniunea Europeană. În replică, europarlamentarul Eugen Tomac exprimă rezerve față de anunțul premierului, considerându-l festivist și electoral. Tomac susține că România are dreptul deplin să facă parte din Schengen, iar orice schimbare a poziției Austriei nu reprezintă o favoare, ci o obligație europeană“, spune Tomac.
Europarlamentarul adaugă că problema extinderii spațiului Schengen nu ține doar de relația României cu Austria, ci este o chestiune europeană ce trebuie soluționată în spiritul tratatelor UE și al acordului Schengen. Tomac condamnă condițiile absurde impuse țării noastre și vecinilor bulgari, subliniind că niciuna dintre țările europene nu a fost pusă într-o situație atât de umilitoare.
„Noi așteptăm de 16 ani și negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiți de obrăznicia cu care unele state disprețuiesc regulile Uniunii Europene. Austria nu face nicio favoare României dacă își schimbă poziția și renunță la aceste condiții absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen și trebuie să fim tratați ca cetățeni europeni, nu discriminați și umiliți în mod absurd. Prin urmare, orice anunț exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de așa ceva nu avem nevoie“, conchde eurodeputatul popular.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News