Varianta Lambda a coronavirusului îngrozește întreaga lume. Este rezistentă împotriva anticorpilor

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

O altă varianta a coronavirusului aşteaptă la orizont. Lambda fost descoperită în urmă cu un an în Peru, iar acum se răspândeşte în America de Sud. Studiile arată că nu este doar mai contagioasă, ci este şi mai rezistentă împotriva anticorpilor.

Agenţiia Reuters scrie că dintre cei infectați cu varianta Delta, cei vaccinați cu schemă completă și infectați sunt la fel de contagioși ca cei nevaccinați. Cei vaccinați pot transmite altora, arată noile studii. Cu cât mai mare e încărcătura virală din nas și gât, cu atât mai mare e riscul ca alții să fie infectați.

Într-o provincie din statul american Wisconsin, după ce Delta a devenit predominantă, cercetătorii au analizat încărcăturile virale din gât și nas obținute de la cei care au fost primii diagnosticați. Au aflat așa că încărcătura virală este la fel și la vaccinați, și la nevaccinați, la vaccinați inclusiv ajungând la nivelul ridicat care prezintă riscul de infectare a altora.

„O presupunere cheie” care stă la baza actualelor reglementări de încetinire a răspândirii COVID „este că cei vaccinați prezintă un risc foarte scăzut de răspândire a virusului la alții,” spune co-autoarea studiului Katarina Grande de la Public Health Madison & Dane County din Madison, Wisconsin.

 

Încărcăturile virale sunt similare la vaccinați și la nevaccinați

 

Rezultatele însă arată că „vaccinații ar trebui să ia aceleași măsuri pentru a preveni răspândirea cum le sunt impuse și celorlalți,” a adăugat ea. Într-un alt studiu făcut în Singapore, cercetătorii susțin că deși încărcăturile virale sunt similare la vaccinați și la nevaccinați, acestea ar scădea mai repede în cazul vaccinaților – cel puțin în grupul studiat. Studiile din Wisconsin și Singapore au fost publicate duminică pe site-ul medRxiv și nu au fost încă validate științific.  Varianta Lambda, identificată prima dată în Peru, se răspândește în America de Sud.

Ar fi mai rezistentă la vaccinuri decât versiunea originală a virsului care a apărut în Wuhan, China. Cercetătorii japonezi spun să în experimente de laborator au găsi trei mutații în proteina spike a variantei Lamda, care-i permit să reziste anticorpilor produși de vaccin. Două mutații adiționale ar face ca Lambda să fie foarte infecțioasă – cel puțin în experimentele de laborator. Într-un articol publicat pe site-ul bioRxiv, înainte de a fi validat științific, cercetătorii susțin că după ce Lambda a fost etichetată „Variantă de interes” de către OMS, și nu „Variantă de îngrijorare,” s-ar putea ca oamenii să nu ia în serios pericolul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel