"Am avut luni o întâlnire cu prim ministrul, ministrul Finanţelor şi alţi lideri din PSD. Împreună cu mine au participat Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Chiţoiu. La această întâlnire s-a discutat situaţia bugetului atât în ce priveşte echilibrele macroeconomice, cât şi în ce priveşte raportul dintre venituri şi cheltuieli, în perspectiva menţinerii deficitului bugetar la 2,72% din PIB şi care sunt măsurile care trebuie luate în continuare. Am făcut obiecţia că modul în care se face rectificarea bugetară nu prezintă o viziune de susţinere a politicilor publice, mai ales în ceea ce priveşte reducerile de la ministerul Culturii, de la ministerul Educaţiei, de la ministerul Sănătăţii şi de la ministerul Transporturilor", a declarat Varujan Vosganian, preşedintele filialei ieşene a ALDE.
El a declarat, totodată, că a discutat şi despre Ministerul Culturii şi a situaţiei financiare dificile în care se găsesc Teatrul Naţional din Iaşi, Opera din Iaşi, mai ales în ceea ce priveşte bunurile şi serviciile.
"Am avut sentimentul că am găsit un oarecare ecou şi, de asemenea, am evidenţiat faptul că va fi foarte greu să susţinem în faţa opiniei publice un buget care taie fonduri de la Cultură, Educaţie şi Sănătate şi adaugă, în schimb, jumătate de miliard la serviciile de informaţii. După obiecţiile noastre care au fost spuse pe un ton destul de apăsat, chiar dacă politicos, a rămas ca ieri după masă să avem o nouă întâlnire. Domnul Teodorovici ne-a comunicat că după şedinţa de guvern ne vom întâlni. Adică ne va căuta. Dacă v-a căutat pe dumneavoastră, ne-a căutat şi pe noi, şi astăzi am aflat că rectificarea merge înainte. Este primul mesaj pe care ALDE îl dă pe tema asta, rectificarea aşa cum se face este o rectificare exclusiv PSD, noi nu ne asumăm nicio responsabilitate politică sau bugetar-financiară în legătură cu această rectificare pentru că ea nu s-a făcut prin consultarea noastră în toate treptele decizionale. Poate că până luni colegii noştri de la PSD îşi vor aminti că totuşi sunt într-o coaliţie şi vor discuta şi cu noi. Eu înţeleg că există dificultăţi de natură financiară în acoperirea deficitului bugetar. Am acceptat acest lucru, dar nu cred că soluţia este amputarea politicilor publice fundamentale şi a programului de investiţii. Am acceptat în primul an, am acceptat în al doilea an că investiţiile nu sunt la nivelul dorit", a spus Vosganian.
"Întâlnire de urgență"
Potrivit acestuia, dacă luni rectificarea va apărea în forma aceasta, va trebui făcută o "întâlnire de urgenţă" a coaliţiei pentru a se vedea cum se va merge mai departe.
"În vremea când eu am condus economia României rata investiţiilor a fost de 38 la sută din PIB, iar acum este la 23 la sută din PIB. Deci, dacă am avea într-un singur an rata de investiţii din 2008, am avea în plus câteva zeci de miliarde de euro în plus la investiţiile naţionale. Aşadar, aici suntem acum. Astăzi este joi, dacă luni rectificarea apare în această formă va trebui să avem o întâlnire de urgenţă a coaliţiei şi să vedem cum mergem mai departe. Trebuie să avem o discuţie foarte serioasă", a spus Vosganian.
El a declarat că în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale coaliţia actuală aflată la guvernare ar trebui să aibă un singur candidat, nu "un partener de campanie" pentru preşedintele Iohannis.
"Îmi pare rău că după anunţarea celor doi candidaţi noi am crezut că dacă PSD amână decizia până la sfârşitul lunii august, este şi consecinţa recomandării pe care noi am făcut-o. În discuţia pe care a avut-o Călin Tăriceanu cu Viorica Dăncilă, Călin Tăriceanu a recomandat ca PSD să nu se grăbească cu decizia şi să amânăm până la sfârşitul lunii august, astfel încât dacă PSD are o opţiune şi ALDE are o opţiune, să cântărim între cele două opţiuni şi să vedem care are cele mai mari şanse să ajungă în turul doi şi acolo să contracandideze pe celălalt candidat din turul doi care probabil va fi Klaus Iohannis. De ce spun asta, în turul doi Klaus Iohannis trebuie să aibă un contracandidat, şi nu un partener. El nu trebuie să aibă un partener de campanie care să-i ofere siguranţa că va câştiga, el trebuie să aibă un contracandidat. Din partea coaliţiei, în toate sondajele, între cele două formaţiuni politice, singurul care este contracandidat este Călin Tăriceanu. (...) Cel mai important sens al coaliţiei este ce s-ar întâmpla fără această coaliţie, cine ar putea să guverneze România. Am mai avut un experiment din ăsta. Unii spun că ar fi bine să îi lăsăm pe ăia ca să vadă lumea cum fac, şi să câştigăm din nou alegerile. Nu cred că trebuie să lăsăm România pradă unor asemenea experimente. De aceea noi încercăm să salvăm coaliţia, dar nu cu orice preţ. Aşa cum un om care se zbate în valuri, nu poţi să-l salvezi decât dacă el îţi întinde o mână", a mai declarat Vosganian.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News