Varză a la Cluj, rețetă tradițională are o dificultate medie de preparare, fiind un preparat pe gustul oricui. Dacă vrei să-ți aduci aminte de copilărie sau pur și simplu vrei să-ți impresionezi oaspeții, urmărește această rețetă și nu vei da greș.
Citește și Rețetă de prăjitură deșteaptă. Se face în 15 minute și chiar se prepară singură
Ingrediente
- 1.5 kg varză murată
- 3 cepe medii
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 2 linguriţe cimbru uscat
- 2 linguriţe semințe de chimen
- 300 gr orez
- 1 l apă rece
- 1 linguriţă sare
- 1 kg carne tocată, după preferință (porc, vită, pui, amestec)
- 2 cepe mari
- 2 linguriţe piper negru măcinat
- 2 lingurițe boia dulce
- 3 ml de ulei pentru tava de copt
- 500 grame smântână, minimm 20% grăsime
Varză a la Cluj, rețeta tradițională. Mod de preparare
Pentru început se pregătește varza. Se desfac foile murate de varză, se spală bine pentru a nu mai fi foarte de sărate și se taie fideluță, fâșii subțiri.
Se curăță ceapa, se toacă mărunt și se pune într-un vas încăpător la călit în 100 ml de ulei. Când ceapa s-a călit (a devenit sticloasă) se pune deasupra varza tocată și se condimentează cu chimen și cimbru. Se amestecă bine toate ingredientele și se pun 2 căni de apă caldă deasupra. Se lasă varza să fiarbă pe foc aproximativ 45 de minute și se amestecă ocazional. Dacă este nevoie și varza nu a fiert suficient, mai poți completa cu o cană de apă caldă la jumătatea fierberii.
Vezi și: Clătite americane (pancakes) pufoase. Rețeta simplă
Se pregătește carnea și orezul pentru rețeta de varză a la Cluj. Orezul se spală în 2-3 ape reci și se scurge într-o sită. Se pune într-un vas pentru aragaz, poate fi pus și într-o tigaie adâncă, iar peste el se adaugă un litru de apă rece și o linguriță de sare. Se lasă orezul la fiert pentru aproximativ 12-15 minute din momentul în care ajunge în punctul de fierbere și se amestecă ocazional, pe măsură ce se absoarbe apa. Când orezul este fiert, se mută într-un alt vas și se clătește cu apă rece, după care se lasă într-o sită la scurs.
Cum se pregătește carnea
Carnea tocată pentru varză a la Cluj se pune într-o tigaie încăpătoare și se lasă pe foc până când își lasă grăsime și apă. Se amestecă în continuu și se lasă pe foc până se rumenește bine. Se condimentează cu sare și piper și se mai lasă pe foc pentru câteva minute. Se adaugă și boiaua, se amestecă și se oprește de pe foc.
Între timp se pornește cuptorul la 180 de grade.
Se ia o tavă adâncă pentru cuptor, cu pereți înalți (35x21x8) și se uniformizează cu ulei. Se așează un strat unifrom de varză, un strat uniform de orez, un strat de carne tocată și ultimul strat de varză. Peste ultimul strat de varză se pune smântâna și câteva crenguțe de cimbru proaspăt.
Varza a la Cluj se bagă la cuptor, pentru o oră la 180 de grade. Când s-a rumenit perfect deasupra și a devenit aurie, rețeta este gata. Se lasă puțin să se răcească după care se servește cu smântână și verdeață proaspătă presărată deasupra.
Poftă bună!
Rețetă de aici.
Dacă ți-a plăcut rețeta tradițională de Varză a la Cluj, o poți încerca și pe cea de Covrigi de Buzău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News