Vasile Puşcaş: „Demersul ambasadorului României în Ungaria, în perfectă legalitate”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, consideră că demersul ambasadorului României în Ungaria, Marius Lazurca, a fost în perfectă legalitate şi a apărat interesul statului român, reacţia ministrului de Externe al Ungariei fiind nepotrivită uzanţelor diplomatice.

Potrivit unei opinii a lui Vasile Puşcaş, transmisă duminică, ambasadorul Marius Lazurca a informat mediul diplomatic de la Budapesta despre o acţiune a guvernului ungar care avea caracteristici „etniciste discriminatorii faţă de cetăţenii din România".

Citește și Dispută puternică între ministrul de Externe al Ungariei şi ambasadorul României: „Mai jos de atât nu se poate!"

„Ambasadorul României în Ungaria, Marius Lazurca, a informat mediul diplomatic din Budapesta despre o intervenţie în Parlamentul ungar a unei reprezentante a Opozitiei din respectiva ţară, despre o acţiune a guvernului ungar care avea caracteristici etniciste discriminatorii faţă de cetăţenii din România. Demersul ambasadorului României a fost, aşadar, în perfectă legalitate şi conform atribuţiilor sale: a apărat interesul statului român şi al cetăţenilor săi, comunicând despre substanţa acestei intervenţii şi unor membri ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta", a arătat Puşcaş.

 

Vasile Puşcaş: „Aceste atitudini au rămas nesancţionate”

 

Acesta a menţionat că astfel de comunicări şi consultări sunt, deja, o cutumă îndeosebi între diplomaţii aparţinând unor state partenere, cum ar fi statele membre ale UE sau NATO.

Vasile Puşcaş susţine că ambasadorul Lazurca şi-a făcut datoria, conform misiunii sale oficiale şi a susţinut interesul statului român, într-un anumit context politic şi cu mijloace care sunt proprii comunicării diplomatice, reacţia ministrului de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, faţă de activitatea menţionată a ambasadorului român fiind „nepotrivită uzanţelor diplomatice, cu accente politicianist-partidiste şi jignitoare la adresa României".

Citește și Rareș Bogdan, după atacul ambasadorului român în Ungaria: „Szijjarto îi jignește pe români. Caută scandal cu România"

Profesor de relaţii internaţionale, Puşcaş a explicat că, de mai mulţi ani, reprezentanţi de frunte ai statului ungar obişnuiesc să facă vizite „neoficiale" în România, îndeosebi în arii locuite şi de populaţie de etnie maghiară, „adresând cuvinte batjocoritoare la adresa istoriei şi culturii româneşti, a statului român".

„În majoritatea cazurilor, aceste atitudini au rămas nesancţionate de liderii politici şi demnitarii statului român, lăsând o impresie deplorabilă nu doar amintiţilor oficiali unguri, ci, mai ales, cetăţenilor români. Acest comportament al liderilor români a creat percepţia unei iresponsabilităţi inimaginabile, dacă nu a unei complicităţi vădite la propagarea unor mesaje de desconsiderare a românilor", a mai spus fostul negociator şef al României cu UE.

 

Fostul negociator şef al României cu UE: „Este de dorit ca relaţiile româno-ungare să fie excelente”

 

Acesta a subliniat că nu s-a înregistrat nicio o poziţie fermă a autorităţilor de la Bucureşti în susţinerea publică a ambasadorului Lazurca, faţă de exprimarea publică a ministrului de Externe ungar, ceea ce arată ori că liderii statului român au luat o distanţă mai mare de timp pentru „documentare" sau transmit acelaşi mesaj de indolenţă față de atitudinile reprobabile, uneori chiar ostile, pe care le susţin, câteodată, oficiali ai altor state, în cazul de faţă al Ungariei.

„Este de dorit ca relaţiile româno-ungare să fie excelente (din păcate, pare că actualul ministru de Externe al Ungariei preferă starea de încordare în raporturile bilaterale) având în vedere vecinătatea, experienţele istorice, prezenţa unor grupuri minoritare în componenţa lor, interesele economice, politice, incluzând apartenenţa celor două state la alianţe şi organizaţii regionale cu interese comune etc. Când un stat are ieşiri neadecvate faţă de celălalt stat, reglarea asperităţilor este mai mult decât necesară, însă aceasta nu se poate realiza decât dacă ambele state dau dovadă de dialog corect şi deschis, sinceritate şi comunicare civilizată pentru iniţierea proiectelor de cooperare", a conchis Vasile Puşcaş, potrivit Mediafax.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel