Venit pentru un trai decent, în România, pentru o familie cu doi copii: 10.450 de lei pe lună. Ești de acord cu această sumă?

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Coșul minim de consum în România (Foto: Freepik)
Coșul minim de consum în România (Foto: Freepik)

Venit pentru un trai decent în România, pentru o familie cu doi copii, a ajuns la 10.450 de lei pe lună. 

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent a crescut în 2024 cu 4,7% față de anul precedent, ajungând la 10.450 lei pe lună pentru o familie formată din doi adulți și doi copii, conform unui raport citat de Agerpres.

În 2023, această valoare era de 9.978 lei pe lună. Actualizarea coșului minim pentru anul în curs a fost realizată pe baza indicilor de preț furnizați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2024, raportat la luna septembrie 2023.

Valoarea coșului pentru alte tipuri de familii

Raportul include și valorile coșului minim de consum pentru alte structuri familiale:
- Doi adulți și un copil: 8.586 lei pe lună
- Doi adulți fără copii: 6.435 lei pe lună
- O persoană adultă singură: 3.972 lei pe lună

Aceste sume reflectă costurile necesare pentru un trai decent, care acoperă o gamă variată de cheltuieli esențiale pentru nevoile de bază ale familiilor.

Scumpiri pe toată linia în 2024

 

Potrivit sursei citate, creșterea valorii coșului minim de consum în 2024 este atribuită scumpirilor pentru majoritatea capitolelor, cu excepția cheltuielilor legate de locuință (utilități și întreținere). Cele mai mari creșteri, de peste 100 de lei lunar, au fost înregistrate la capitolele alimentație și achiziționarea unei locuințe.

Ce presupune coșul minim de consum pentru un trai decent

Coșul minim de consum pentru un trai decent reprezintă un set de cheltuieli necesare pentru acoperirea nevoilor de bază ale unei familii. Acesta include atât cheltuieli pentru supraviețuire, precum adăpost și alimentație, cât și nevoi curente, cum ar fi:

- Îmbrăcămintea și igiena personală
- Educația și îngrijirea sănătății
- Transportul și activitățile de recreere

"Conceptul de coș minim de consum pentru un trai decent presupune un set de cheltuieli periodice necesare pentru satisfacerea nevoilor de bază ale unei familii. Pe lângă necesitățile imediate, precum adăpostul și alimentația, coșul minim acoperă și alte nevoi importante, cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educația, îngrijirea sănătății, transportul și recreerea. De asemenea, sunt prevăzute și cheltuieli neprevăzute, cum ar fi evenimentele familiale sau problemele de sănătate”, se precizează în comunicatul remis de Fundația Friedrich Ebert România și Sydex România. 

 

---------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel