Venitul familiilor italiene a scăzut sub nivelul din 2008, în timp ce în restul Europei a crescut

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Venitul real al familiilor italiene a scăzut sub nivelul din 2008 în 2023, în timp ce media europeană a crescut

Venitul disponibil al familiilor italiene a scăzut în 2023 comparativ cu anul precedent, adâncind decalajul față de media europeană, potrivit Tabloului de bord social al Eurostat. Deși Italia înregistrează îmbunătățiri în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și reducerea riscului de sărăcie, situația rămâne critică pentru tineri și femei.

Italia are cea mai mare rată de șomaj din Europa 

 

Conform Eurostat, „venitul disponibil brut real” al familiilor italiene a scăzut în 2023, continuând o tendință de declin începută în 2022. În timp ce în Uniunea Europeană venitul disponibil a crescut ușor, Italia a înregistrat o scădere de la 94,15 la 93,74, fiind pe locul doi la nivel european în ceea ce privește declinul, după Grecia. Această scădere reflectă o reducere a puterii de cumpărare a familiilor italiene, în contrast cu creșterea constantă a mediei europene.

Deși rata ocupării forței de muncă și a șomajului în Italia s-a îmbunătățit după pandemie, cu o reducere a riscului de sărăcie pentru angajați, Italia se situează în continuare printre ultimele locuri din UE. Procentul celor care, deși muncesc, riscă să cadă în sărăcie este de 9,9%, a doua cea mai mare rată din UE după Spania, și semnificativ mai mare decât media europeană de 8,3%. Rata șomajului este de 7,7%, depășită doar de Grecia și Spania, și mult peste media UE de 6,1%.

Citește și: Economia Germaniei își revine: Rata de ocupare a forței de muncă a crescut. Sunt peste 46 milioane de angajați

În ceea ce privește tinerii, rata șomajului în Italia este de 22,7%, ușor mai mică decât în 2022, dar rămâne una dintre cele mai ridicate din Europa, depășită doar de Spania și Grecia. Tinerii bărbați înregistrează o rată a șomajului de 21,1%, în timp ce la femei rata este de 25,2%, în contrast cu media europeană care favorizează femeile (14% față de 14,9% la bărbați).

În plus, diferența de angajare între femei și bărbați în Italia rămâne neschimbată de peste un deceniu, fiind de aproximativ 19 puncte procentuale, aproape dublu față de media europeană de 10,2 puncte. De asemenea, rata șomajului pentru femei, de 8,8%, este considerabil mai mare decât cea pentru bărbați, care se situează la 6,8%.                                                                   

Deși Italia a înregistrat unele progrese, cum ar fi scăderea procentului de tineri NEET (cei care nu sunt nici în educație, nici în muncă) la 16,1% în 2023, problemele structurale, în special în rândul femeilor și tinerilor, continuă să persiste.

Vezi și: Spania. Prețul locuințelor a depășit nivelul înregistrat în timpul "boom-ului imobiliar" din 2007

---------------------------------------------------------------                                                                                                                                   

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel