Veste rea pentru Putin. Cererea de aderare a Finlandei la NATO ar putea fi trimisă joi

Elena Didila |
Data publicării:
Premierul Finlandei, Sanna Marin
Premierul Finlandei, Sanna Marin

Joi, premierul Marin ar putea trimite cererea de aderare. Cu Helsinki, granița dintre Alianță și Rusia s-ar dubla. Și aceasta nu este singura veste proastă pentru Putin

Aderarea Finlandei la NATO se apropie din ce în ce mai mult: Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului de la Helsinki și-a dat aprobarea intrării țării în Alianța Nord-Atlantică, iar deja în această joi guvernul condus de Sanna Marin ar trebui să oficializeze cererea. 

În acel moment, va rămâne la latitudinea aliaților să decidă dacă salută sau nu un nou membru. Pe hârtie, Finlanda îndeplinește toate criteriile necesare pentru aderare.

Și aceasta, combinată cu situația geopolitică determinată de războiul din Ucraina; ar trebui să accelereze undă verde a NATO. O eventualitate care la Washington este citită ca o nouă palmă în fața lui Vladimir Putin.

 

Helsinki ar putea face un pas istoric notificând Bruxelles-ul cererea de aderare

 

După aprobarea Comisiei de Afaceri Externe, președintele Sauli Niinisto este așteptat să își dea avizul joi, urmând să urmeze o declarație a premierului Sanna Marin. După cum a declarat pentru CNN ministrul finlandez al afacerilor europene Tytti Tuppurainen, acesta este un „răspuns foarte natural” la invazia rusă a Ucrainei, iar guvernul țării speră că „procesul de ratificare va fi cât mai rapid posibil”.

 

Importanța Finlandei

 

„Am prefera evident să avem o relație cu vecinul nostru bazată pe prietenie și cooperare - a adăugat el referindu-se la Federația Rusă cu care Finlanda se învecinează la est și sud-est - Dar Rusia este cea care s-a îndepărtat de situația de securitate prin declanșând războiul în Europa.

Rusia este cea care a invadat Ucraina. Acum cetățenii văd această nouă realitate și a sosit momentul să adere la NATO". Potrivit unui sondaj al televiziunii publice Yle, 76% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării la NATO, o creștere bruscă față de 20-30% în anii precedenți. Un semn că agresiunea de la Kiev a schimbat profund modul în care finlandezii evaluează riscurile apropierii de Rusia lui Putin.

 

Pentru liderul de la Kremlin, aceasta nu este o veste bună

 

Această țară de puțin peste 5 milioane de locuitori ar putea „redesena harta securității europene într-un mod care înainte era de neconceput și ar putea avea consecințe enorme pentru Rusia”, scrie Europa Today.

În primul rând, există un aspect geografic: astăzi NATO și Rusia împart aproximativ 1.200 de kilometri de graniță terestră. Odată cu aderarea Finlandei, această graniță s-ar dubla, ajungând la 2.500 de kilometri.

Țara scandinavă oferă, de asemenea, câteva avantaje strategice Alianței, începând cu puterea sa militară: forțele armate finlandeze sunt bine echipate și antrenate și, în plus, armele și soldații sunt deja în concordanță cu cele ale NATO. Ceea ce ar însemna că armata Helsinki este deja pregătită pentru orice misiune sub auspiciile Alianței. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel