Italia a făcut un pas pentru recunoașterea lor. Cele care munceau la negru au fost chemate să lucreze în cămine pentru vârstnici, iar instanțele le dau câștig de cauză când reclamă că nu au fost plătite de familiile la care au muncit înainte. Mii de românce au grijă de bătrâni, de multe ori în condiții umilitoare, în Italia, Austria și Germania.
De aproape 20 de ani, Maria este îngrijitoare în Italia, relatează Știrile PRO TV. A plecat să câștige bani, ca să își poată crește cei doi copii rămași acasă. Spune că această muncă este foarte solicitantă și umilitoare. La un moment a avut în grijă o bătrână și abia mai ieșea din casă.
„Nu mă lăsa să mă uit pe geam, nu mă lăsa să vorbesc la telefon, două ore aveam după-masa și atunci mă întreba ”ce faci, unde te duci”. Trebuia să stau drepți în fața ei”, a povestit Maria.
Familia bătrânului îngrijit se comporta urât cu româncele
În Italia, de cele mai multe ori familia bătrânului îngrijit se comporta urât cu româncele dispuse să muncească zi și noapte pentru cel mult 1.200 de euro, salariu ca pentru un program de opt ore. În cazul celor care lucrează cu contract, există și ore de pauză, însă de cele mai multe ori femeile sunt la dispoziția bătrânilor zi și noapte.
„Foarte greu, pentru că nu cunoști limba, nu știi să te descurci în familii, pentru că lucrezi la o familie, ei au tabieturile lor, bucătăria loc și depinde și de la o regiune la alta. Încet, încet am reușit și am început să fac de toate, dar dacă aș veni de la început, nu, nu aș mai veni”, mai spune Maria, potrivit sursei citate.
„Avocata mi-a făcut plângere penală pentru abandon”
Însă unele cazuri nu rezistă și își dau demisia. Iată ce a pățit o femeie din Constanța care avea grijă de o bătrână în Italia.
„Familia a angajat o avocată, iar avocata respectivă mi-a făcut plângere penală pentru abandon. Eu le-am anunțat, le-am spus, am spus și la politie. E umilitor, muncești non-stop”, spune o îngrijitoare româncă.
În Italia sunt înregistrate mai bine de 900.000 de femei, majoritatea românce, care îngrijesc bătrâni. „Badantele”, așa cum le denumesc italienii, muncesc în general legal, în baza unui contract.
În pandemie, statul Italian a recunoscut pentru prima dată rolul pe care aceste femei îl au în îngrijirea bătrânilor. Sufocate de un număr tot mai mare de bolnavi, azilele au angajat îngrijitoare care lucrau ilegal în diferite familii.
„Este prima dată când este recunoscută calificarea pe care o au aceste persoane”
„Este prima dată când este recunoscută calificarea pe care o au aceste persoane. Badantele fac o muncă, nu este recunoscută, iar statul italian, într-o situație de criză, a angajat persoane calificate, un precedent pentru a recunoaște aceste femei care lucrează cu persoane cu demență, fac injecții, plus îngrijiri medicale”, a precizat Sebastian Toc, specialist Insitutul de Cercetare a Calității Vieții.
„Se discută de o lege care să plătească retroactiv pentru perioada în care acestea au lucrat și nu au avut contracte de muncă”, susține Andi Radiu, jurnalist român stabilit în Italia.
Autoritățile din Austria ajung să le pună sechestru pe bunurile din România
Româncele îngrijesc bătrâni și în Austria. Numărul lor este estimat la 30.000 în această țară, unde ele își deschid PFA ca să fie angajate și asfel plătesc taxe și contribuții pentru statul austriac.
Dacă nu-și plătesc impozitele, autoritățile din Austria ajung să le pună sechestru pe bunurile din România.
„Oamenilor li se pot pune poprire pe conturile românești, li se pot sechestra bunurile mobile, mașinile. Este o problematică. Din păcate, așteptăm până avem cazuri de executări silite și abia apoi ne punem problema”, a explicat Christina Stihhi, avocat român în Austria.
Parlamentul European are în lucru o lege unitară care să recunoască munca prestată de aceste femei
Parlamentul European are în lucru o lege unitară care să recunoască munca prestată de aceste femei în toate țările UE. În Germania, de exemplu, unde lucrează și românce, de curând o instanță i-a dat dreptate unei femei din Bulgaria care a cerut să i se plătească banii pentru muncă zi și noapte, nu doar pentru opt ore.
„Interesele sunt complicate. În estul Europei se pune problema de dumping social, pe de alta, pandemia a ratat că munca transfrontalieră e complicată. Vestul Europei a avut de suferit. Este vorba de pensii, este vorba de asigurare de sănătate, alocații familiale”, a precizat Dragoș Pîslaru , europarlamentar.
La solicitarea Știrilor PRO TV, Ministerul Muncii nu a răspuns deocamdată dacă există vreo strategie în colaborare cu statele membre pentru protejarea sutelor de mii de românce care îngrijesc bătrâni în Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News