Vești bune pentru românii din Germania: Salariile au crescut semnificativ în primul trimestru din 2024

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Salariile în Germania au crescut în primul trimestru din 2024, arată datele oficiale publicate de Oficiului Federal de Statistică (Destatis).

Salariile reale în Germania au crescut cu un nivel record de 3,8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), sporind speranţele în majorarea consumului, care ar stimula redresarea celei mai mari economii europene, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres. 

Este al patrulea trimestru de creştere consecutivă a salariilor reale şi cel mai semnificativ avans de când Destatis a început publicarea datelor, în 2008.

Salariile nominale au urcat cu 6,4% în primul trimestru din 2024, a doua cea mai ridicată creştere înregistrată vreodată. În condiţiile în care inflaţia s-a situat în perioada respectivă la 2,5%, preţurile de consum au afectat mai puţin puterea de cumpărare.

Datele marchează o schimbare a tendinţei pentru germani, care s-au confruntat cu un declin al salariilor reale de la finalul lui 2021 şi până în primul trimestru din 2023.

"Revenirea puterii de cumpărare pentru o mare masă de oameni ar trebui de asemenea să fie reflectată în creşterea semnificativă a cererii de consum în următoarele luni. Prin urmare, consumul va deveni un pilon important al redresării economiei", a apreciat Sebastian Dullien, economist la Institutul IMK.

Conform datelor GfK, încrederea consumatorilor germani s-a redresat pentru a patra lună consecutiv în iunie, pe fondul aşteptărilor privind majorarea salariilor şi a îmbunătăţirii perspectivelor economice.

Pe lână majorarea salariilor conform prevederilor contractelor colective de muncă, veniturile au crescut şi de pe urma bonusurilor pentru compensarea inflaţiei, plătite de multe firme germane, care sunt scutite de impozite pentru o valoare de până la 3.000 euro.

Cel mai mult au beneficiat de pe urma creşterilor salariale angajaţii cu venituri mai scăzute şi cei din sectorul public.

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel