Vești proaste pentru românii din Italia: Economia încetinește, iar tensiunile cu SUA pun în pericol locurile de muncă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Salarii mai mici în Italia in luna martie (Foto: Freepik)
Salarii mai mici în Italia in luna martie (Foto: Freepik)

Italia face apel la calm și la evitarea unei escaladări comerciale cu Statele Unite, după anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unui tarif general de 20% asupra importurilor din țările cu excedent comercial, printre care și Italia. 

Ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat sâmbătă că o reacție sub formă de tarife de retorsiune ar fi „dăunătoare pentru toată lumea și în special pentru noi”, conform Reuters.

Declarația a fost făcută în cadrul unui forum de afaceri desfășurat în apropiere de Milano. Giorgetti a subliniat că Roma vizează o „dezescaladare” a tensiunilor comerciale și a avertizat asupra riscurilor unei politici impulsive: „Ar trebui să evităm lansarea unei politici de contra-tarife care ar putea fi dăunătoare pentru toată lumea și în special pentru noi. Trebuie să încercăm să ne păstrăm calmul”.

 

Apel la Bruxelles: Italia cere o marjă de manevră bugetară mai mare

În contextul acestor evoluții, ministrul a solicitat Uniunii Europene o mai mare flexibilitate fiscală pentru statele membre, astfel încât acestea să poată compensa impactul economic negativ al măsurilor tarifare americane. Giorgetti a cerut ca normele fiscale europene să permită creșterea cheltuielilor publice în perioade de dificultate economică: „În ultimele zile s-a vorbit despre ajutor pentru companii, dar ajutorul pentru companii este o intervenție a statului care trebuie să fie permisă în conformitate cu normele UE”.

Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro, are o datorie publică semnificativă și a pledat frecvent pentru mai mult spațiu bugetar în cadrul regulilor europene. Potrivit regulilor actuale, Comisia Europeană poate suspenda temporar angajamentele privind reducerea deficitului dacă zona euro se confruntă cu o încetinire economică gravă – o situație care, potrivit Băncii Italiei, devine tot mai probabilă.

 

Creștere economică sub așteptări și deficit în creștere

Banca Italiei a estimat vineri că economia va crește cu doar 0,5% în acest an, în scădere semnificativă față de prognoza guvernamentală de 1,2% emisă în luna septembrie. Acest context pune o presiune suplimentară asupra eforturilor guvernului de a menține deficitul bugetar sub control.

În prezent, Italia s-a angajat să își reducă deficitul sub pragul de 3% din PIB până în 2026, pornind de la nivelul de 3,4% estimat pentru 2024. Însă slăbirea ritmului de creștere economică complică această misiune.

„Datoria publică italiană înseamnă spațiu bugetar redus pentru țara noastră, o constrângere care trebuie luată în considerare în orice decizie pe care o luăm”, a avertizat Giorgetti.

 

Datoria publică – o presiune constantă

Conform celor mai recente estimări, datoria publică a Italiei ar putea ajunge la aproape 138% din PIB în 2026, în creștere față de nivelul de 135,3% înregistrat anul trecut. Acest indicator rămâne cel mai ridicat din zona euro după Grecia și reprezintă o vulnerabilitate majoră pentru stabilitatea financiară a țării.

Executivul de la Roma urmează să publice săptămâna viitoare noile proiecții economice multianuale, în care se așteaptă o revizuire în scădere a prognozei de creștere atât pentru anul în curs, cât și pentru 2026.

Declarațiile ministrului Giorgetti reflectă un echilibru delicat între diplomația economică și realitățile fiscale interne. Pe de o parte, Italia încearcă să evite o confruntare directă cu Statele Unite, dar, pe de altă parte, cere sprijinul Uniunii Europene pentru a putea susține economia și companiile afectate. Într-un context internațional volatil, marja de manevră cerută de Roma devine o chestiune de supraviețuire economică, dar și de solidaritate europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel