Țigările vor costa mai mult în 2023. Proiectul de buget, denumit „de manevră“ dat publicității ieri de surse guvernamentale conține, de fapt, la secțiunea privind veniturile pentru visteria statului, o prevedere referitoare la "prevederi privind accizele la tutunul prelucrat". Ceea ce spune legea bugetului este că, de la 1 ianuarie 2023, impozitul indirect pe producția de țigări va crește la 36 de euro pentru 1.000 de țigarete.
Pentru a încasa și a pune deoparte 138 de milioane de euro în plus - potrivit estimărilor Ministerului Economiei - guvernul Meloni a decis, prin urmare, să crească prețul pachetelor de țigări. Dacă nu se schimbă cifrele, calculul (36 de euro pe mia de țigări, adică 0,036 cenți pe țigară) înseamnă că acciza va fi de 72 de cenți pe pachet, pentru pachetele clasice de 20 de țigări. Totuși, acest lucru nu înseamnă că prețul țigărilor va crește cu mai mult de 70 de cenți pe pachet.
Vești rele pentru fumătorii din Italia
Accizele reprezintă, de fapt, doar o parte din costul țigărilor. Acestea sunt compuse dintr-o parte fixă și o parte variabilă. Pe lângă accize și TVA, există, de asemenea, o cotă pentru tutungerii (10% din prețul de vânzare) și una pentru furnizorii de țigări. De exemplu, pentru un pachet de 5 euro, aproximativ 3 euro reprezintă accize, 90 de cenți reprezintă TVA, iar 50 de cenți merg la tutungerie. Restul, în acest caz 60 de cenți, merge la furnizor.
Mecanismul este stabilit printr-o lege (cea pe care manevra guvernului Meloni vrea să o schimbe), dar Agenția Vămilor și Monopolurilor este cea care decide prețul de vânzare al țigărilor în conformitate cu această lege. Prin urmare, până când agenția nu își va da avizul cu noile tabele de prețuri, nu se poate ști cu certitudine cât de mult vor costa țigările în plus. Potrivit unor estimări, ca urmare a intervenției asupra accizei, creșterea ar putea fi de puțin sub 20 de cenți pe pachet.
Produsele cu tutun prelucrat vor fi afectate, deci și trabucurile, tutunul de prizat și de mestecat, tutunul de pipă și de inhalat. Tutunul încălzit, utilizat în unele tipuri de țigări electronice, va crește și el: acciza sa a crescut de la 30% în 2021 la 35% în 2022, urmând să ajungă la 40% în 2023.
Tutunul se scumpește din cauza creșterii accizelor: cum se va schimba prețul țigărilor în 2023
În ceea ce privește lichidul utilizat în țigările electronice, taxele sunt de 15% pentru cel care conține nicotină și de 10% pentru cel fără nicotină. Prin urmare, din acest punct de vedere, nu se așteaptă ca prețul să se modifice semnificativ față de 2022. Același lucru este valabil și pentru tutunul tăiat pentru rularea țigărilor.
Aproximativ unul din patru cetățeni (adulți) va fi afectat de această schimbare. Potrivit datelor Institutului Superior de Sănătate pentru 2020-2021, în grupul de vârstă 18-69 de ani, 25% din populație fumează. 58% din populație nu fumează, în timp ce restul de 17% au renunțat la fumat cu cel puțin 6 luni în urmă.
În ceea ce privește consumul de țigări, tot conform Iss, fumătorii consumă în medie aproximativ 12 țigări pe zi. Prin urmare, în medie, o creștere de 20 de cenți pe pachet ar duce la o cheltuială cu aproximativ 44 de euro mai mare pe an. Cu toate acestea, consumul variază foarte mult: unul din cinci fumători fumează mai mult de un pachet pe zi. Dacă se iau în considerare 30 de țigări pe zi, o creștere de 20 de cenți pe pachet ar însemna o cheltuială mai mare cu aproximativ 110 euro pe an, relatează FanPage.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News