"Pană masivă de curent în Moldova după atacul rusesc de astăzi asupra infrastructurii energetice a Ucrainei", a declarat pe Twitter Andrei Spuni, care este și ministru al infrastructurii.
"Moldelectrica, TSO (operatorul sistemului de transport), lucrează pentru a reconecta la electricitate peste 50% din țară".
Republica Moldova acuză Rusia de șantaj energetic, "pregătită pentru orice scenariu
Republica Moldova a declarat miercuri că Rusia nu a trimis niciun semnal că va înceta să o mai aprovizioneze cu gaze luna viitoare, dar că este pregătită pentru orice scenariu, deoarece Moscova folosește resursele energetice ca "un instrument de șantaj".
Compania rusă de stat Gazprom (GAZP.MM) a acuzat marți Ucraina că păstrează livrările de gaze destinate Moldovei și că ar putea începe din 28 noiembrie să reducă livrările de gaze către Moldova care trec prin Ucraina.
Ucraina, care a fost invadată de Rusia, a negat că a reținut gazul rusesc destinat Moldovei. Chișinăul, care este dependent de Rusia pentru gazele sale, a declarat miercuri că va plăti pentru orice livrare de gaze.
"Nu există semnale că Rusia va înceta să mai livreze gaze către Moldova în decembrie. Dar guvernul este pregătit pentru orice scenariu, deoarece Rusia continuă să folosească resursele energetice ca instrument de șantaj", a declarat premierul Natalia Gavriliță la postul de televiziune PRO-TV.
Vicepremierul moldovean Andrei Spînu: "Gazprom acuză Ucraina și Moldova de ceva ce nu se întâmplă"
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni că mica sa țară s-ar putea confrunta cu o iarnă grea din cauza unei crize energetice "acute" care riscă să alimenteze nemulțumirea populară, războiul Rusiei din Ucraina amenințând aprovizionarea cu energie și făcând să crească prețurile.
Moldova, o fostă republică sovietică, a primit, de asemenea, mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor decât orice altă țară.
Deși are legături istorice și lingvistice puternice cu România, țară vecină membră a Uniunii Europene, Moldova se bazează exclusiv pe Gazprom pentru importurile de gaze și este în mare măsură dependentă de energia rusă.
Spînu a declarat că Moldova a rezervat peste 200 de milioane de metri cubi de gaz în depozitele ucrainene pentru iarnă.
"Nu mai este loc pentru presiune, șantaj și înșelăciune. Împreună vom realiza securitatea energetică", a scris Spinu pe Telegram.
Operatorul sistemului ucrainean de transport de gaze (GTSOU) a declarat marți că Gazprom a manipulat faptele "pentru a justifica decizia de a limita și mai mult volumul livrărilor de gaze către țările europene".
"Aceasta este o încercare, încă o dată, de a exercita presiuni politice în relațiile exclusiv comerciale", a declarat miercuri pentru Reuters Olga Bielkova, director pentru afaceri guvernamentale și internaționale la GTSOU, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News