Vicepreședintele Comisiei Europene: România și Bulgaria trebuie să fie primite în Schengen

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat că este timpul "să extindem Schengen, nu numai cu Croaţia, ci şi cu România şi Bulgaria". 

Schinas a făcut declaraţia în Parlamentul European, în cadrul unei dezbateri privind primirea Croaţiei în spaţiul european fără controale la frontieră. Europarlamentarii vor susţine un apel pentru admiterea Croaţiei în Schengen, după ce luna trecută, au făcut acelaşi apel pentru Bulgaria şi România. Vicepreşedintele Comisiei Europene a remarcat că Sofia şi Bucureştiul au solicitat recent o nouă verificare a situaţiei graniţelor şi, potrivit acestuia, au trecut testul cu brio. "Croaţia, România şi Bulgaria au făcut un pas uriaş şi ne-au câştigat încrederea. Aceste ţări au dreptul de a adera.

Cu cât amânăm mai mult această decizie, cu atât mai mulţi cetăţeni se pot îndepărta de proiectul european. Este timpul ca UE să facă ceea ce este necesar şi pur şi simplu să le ureze bun venit în Schengen", a îndemnat Schinas, conform Rador.

România și aderarea la Schengen, principalul obiectiv 

 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, consideră că Olanda nu a luat încă o decizie privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

Ministrul Afacerilor Externe nu crede că este vorba despre o tragere de timp "în sensul blocării" României.

"Nu cred că în momentul acesta vorbim despre o tragere de timp în sensul blocării României. Cred că în acest moment Olanda nu a luat încă o decizie şi cred că există în continuare spaţiul pentru demersuri politice, diplomatice, tehnice, despre ale căror rezultat o să putem discuta ceva mai târziu. (...) Sunt convins că partea olandeză evaluează absolut toate opţiunile şi variantele. Aşa cum şi noi facem evaluările noastre şi facem tot felul de calcule, ipoteze pe care le luăm în considerare. (...) Ceea ce contează şi este important de obţinut este aderarea României la Spaţiul Schengen", a afirmat Bogdan Aurescu, sâmbătă, la Digi 24.

Ministrul a spus că partea română lucrează "în logica obţinerii unui rezultat cât mai curând".

"Sunt reuniuni ale formatului Justiţie şi Afaceri Interne şi anul viitor. Există şi posibilitatea unor reuniuni convocate în mod excepţional. Până la urmă decizia în sine se poate lua şi în alte formate dacă există deja, să spunem, un traseu deja convenit. (...) Noi lucrăm în logica obţinerii unui rezultat cât mai curând. Că este la JAI-ul din decembrie sau la alt moment, important este ca rezultatul să se producă cât mai repede cu putinţă", a explicat Aurescu.

Potrivit acestuia, a existat un mesaj al premierului către mediul politic din România în sensul de a nu ataca Olanda în această perioadă.

"Nu ascund faptul că primul ministru a adresat această rugăminte mediului politic în general, nu doar europarlamentarilor, arătând că efortul trebuie să fie unul inteligent, cu argumente, diplomatic, iar frustrările şi discursurile de tip revendicativ nu sunt productive. Pentru că ele nu fac altceva decât eventual fie să crească miza politică a dezbaterii, fie să creeze adversităţi care nu sunt necesare în acest moment. A existat un astfel de mesaj şi cred că este unul foarte nimerit în acest moment", a mai declarat Aurescu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel