Victor Ponta dezvăluie că a inundat România ca să salveze Belgradul: "Am deschis Porțile de Fier, de-asta mi-au dat cetățenia"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Victor Ponta face una dintre cele mai surprinzătoare mărturisiri ale carierei sale politice într-un podcast recent: în perioada în care era prim-ministru al României, a ordonat deschiderea ecluzelor de la Porțile de Fier, cu consecința directă a inundării mai multor sate din zona românească de clisură a Dunării, pentru a salva capitala Serbiei, Belgrad, de la o inundație de proporții.

Totul a pornit de la o întrebare banală: „Dar de ce ți-ai luat cetățenia sârbă?”. Răspunsul lui Victor Ponta a venit fără ocolișuri:

„Mi-au dat-o pentru că i-am ajutat pe o chestie extraordinară, pe care o s-o scriu în cartea mea de memorii. În timpul inundațiilor, am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă ecluzele de la Porțile de Fier și în felul ăsta nu s-a inundat Belgradul, s-a inundat doar o suburbie. Dar dacă nu deschideam Porțile de Fier, se inunda Belgradul. Noi inițial nu voiam să deschidem pentru că se inunda partea românească. Dar eu am vorbit cu ISU, am mutat repede oamenii, am dat despăgubiri și presa nu a aflat nimic. Au fost câteva sate inundate în aval. M-am trezit la 12 noaptea atunci.”

Ponta: I-am dat lui Dinescu mai mulți bani decât valora coșmelia lui

 

Robert Turcescu a insistat: „Păi și cum te-ai gândit atunci, că mai bine inunzi niște români decât să inunzi niște sârbi?”. 

Ponta spune că a luat decizia pentru că Belgradul e o capitală cu mari semnificații. I-a chemat de urgență pe toți responsabilii și până dimineață toată populația românească din zona periculoasă a fost evacuată. 

„I-am chemat la 12 noaptea, era într-o vineri noapte. I-am chemat la Guvern pe toți, iar la 5 dimineața s-au deplasat toți acolo și jandarmi, și angajați de la ISU, toată lumea la satele românești de pe clisură. Cred că localitatea unde locuia Dinescu am inundat-o atunci și de-aia nu mă cheamă și pe mine acum să învârt și eu cu el un ciolan. Doar că atunci i-am dat despăgubiri, stați liniștiți. I-am dat despăgubiri mai mari decât făcea coșmelia lui de la Cetate. Am zis 'băi, e Belgradul, e Belgradul unde Iancu de Hunedoara l-a bătut pe Mohamed Cuceritorul. Cum să zic, da mă, inundați Belgradul ca să salvăm cetatea lu' Dinescu?'”

Fostul premier a recunoscut, astfel, că a luat o decizie de stat major, cu implicații umanitare și politice uriașe, fără ca presa să fi aflat atunci. El susține că a făcut tot posibilul să limiteze daunele în România, inclusiv prin mutarea populației din zonele de risc și oferirea unor despăgubiri care, spune el, „au fost mai mari decât valora oricum proprietatea respectivă”.

Ponta a renunțat în 2025 la cetățenia sârbă în vederea participării la alegerile prezidențiale din România

 

La momentul acelor evenimente, opinia publică nu a fost informată cu privire la decizia dramatică de a sacrifica o parte din teritoriul românesc pentru a salva un oraș străin. Explicația lui Ponta vine acum, după ce a anunțat că renunță oficial la cetățenia onorifică sârbă, primită în 2018.

Mărturisirea vine într-un moment în care Victor Ponta caută să revină în prim-planul politicii românești. Cu toate acestea, decizia de a „inunda câteva sate” pentru a salva un oraș străin pune sub semnul întrebării viziunea sa asupra interesului național și a responsabilității față de propriii cetățeni.

Dezvăluirea lasă în urmă o întrebare care va plana probabil mult timp asupra imaginii sale publice: este acceptabil ca un premier al României să decidă, chiar și în numele unei relații internaționale, sacrificarea unui colț de țară și a unor comunități românești?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel