Peste două milioane de locuinţe erau fără curent electric în Florida vineri seara, după trecerea uraganului Milton, care a făcut cel puţin 16 morţi şi a cauzat pagube de aproximativ 50 de miliarde de dolari, relatează AFP.
"Nu am cunoscut cel mai rău scenariu, dar am fost loviţi puternic", a declarat Ron DeSantis, guvernatorul acestui stat din sud-estul Statelor Unite, lovit deja la sfârşitul lunii septembrie de un alt uragan puternic, Helene, care a ucis cel puţin 237 de persoane, dintre care 15 în Florida.
"Specialiştii estimează că (Milton) a provocat daune de aproximativ 50 de miliarde de dolari", a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, care va vizita duminică regiunea afectată.
Şaisprezece persoane şi-au pierdut viaţa în mai multe comitate, potrivit autorităţilor locale, cel mai afectat fiind Saint Lucie (şase morţi), pe coasta de est a peninsulei.
Această zonă, ca şi altele, a fost puternic lovită de tornade care s-au format chiar înainte ca uraganul să atingă uscatul în apropiere de Sarasota, miercuri seara.
Milton a traversat apoi peninsula spre est în timpul nopţii, ajungând în Atlantic.
Florida, al treilea stat american ca populaţie (22 de milioane de locuitori), este frecvent afectat de uragane. Dar schimbările climatice, încălzirea mărilor fac mai probabilă intensificarea lor rapidă şi cresc riscul producerii unor fenomene mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Schimbările climatice au exacerbat ploile şi vânturile generate de uraganul Milton
Ploile generate de uraganul Milton, în urma căruia cel puţin 16 oameni au murit în Statele Unite, au fost cu aproximativ 20%-30% mai abundente din cauza schimbărilor climatice, iar vânturile sale cu 10% mai intense, potrivit unei analize rapide a unei reţele ştiinţifice de referinţă, ce a fost publicată vineri, informează AFP.
Studiul realizat de World Weather Attribution (WWA) a ajuns la concluzia că dacă nu ar fi existat schimbările climatice, acest uragan ar fi atins uscatul în Florida cu forţa unui uragan de categoria 2, în loc de categoria 3, pe scara Saffir-Simpson, care măsoară intensitatea vânturilor şi care are cinci niveluri.
Potrivit Agenţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din Statele Unite, riscul de pagube materiale devine de patru ori mai mare la fiecare creştere în categorie.
Analiza WWA indică, de asemenea, că precipitaţii similare celor cauzate de uraganul Milton sunt în prezent de aproximativ două ori mai probabile din cauza încălzirii climei planetei noastre, a cărei temperatură medie a crescut deja cu 1,3 grade Celsius în raport cu era preindustrială.
Această analiză rapidă, publicată la doar două zile după ce uraganul Milton a atins uscatul în statul american Florida, este mai puţin amănunţită decât studiile realizate frecvent de acelaşi grup de cercetători internaţionali pentru a evalua legătura dintre evenimentele meteorologice extreme din diverse zone ale lumii şi dereglările climatice.
WWA a publicat miercuri studii detaliate despre uraganul Helene, care a lovit Florida cu doar două săptămâni înaintea uraganului Milton, conţinând numeroşi factori similari.
Rezultatele obţinute pentru Milton sunt concordante şi cu alte rezultate obţinute pentru uragane care au devastat aceeaşi zonă, potrivit WWA.
"Suntem, aşadar, încrezători în faptul că aceste schimbări apărute la nivelul precipitaţiilor abundente (ale uraganului Milton) pot fi atribuite schimbărilor climatice de origine antropică", au scris reprezentanţii WWA în noul raport.
Intensificarea rapidă a uraganului Milton a fost favorizată "de temperaturile foarte ridicate de la suprafaţa apei marine din Golful Mexic", au adăugat ei.
Potrivit unei analize a cercetătorilor de la Imperial College din Londra, aproape jumătate din pagubele economice directe cauzate de uraganele Milton şi Helene în Florida - distrugeri de case şi alte clădiri - pot fi atribuite schimbărilor climatice. Amploarea acestor distrugeri este încă în curs de a fi evaluată cu precizie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News