Extremiști islamiști înarmați au răpit-o pe Sophie Pétronin în orașul Gao, în decembrie 2016. Femeia de 75 de ani conducea o organizație caritabilă pentru copiii care suferă de malnutriție.
Politicianul malian Soumaïla Cissé a fost, de asemenea, eliberat după ce a fost reținut timp de aproape șapte luni, a transmis biroul președintelui statului Mali într-o postare pe Twitter.
Cei doi au fost eliberați în urma unui schimb de ostatici. În urmă cu câteva zile, autoritățile din Mali au eliberat peste 100 de jihadiști, potrivit surselor AFP.
Nepotul lui Pétronin, Lionel Granouillac, a declarat marți pentru BFMTV că mătușa sa a fost eliberată după ce a fost ținută captivă timp de 1.381 de zile. Abia joi, guvernele din Mali și Franța au confirmat oficial că ea și Cissé au fost eliberați.
„Vreau să îmi văd fiul. Doar vreau să îl văd și atât”
Fiul femeii a mers să o întâmpine după eliberare. Acesta a declarat presei franceze că se teme de starea în care o va găsi pe mama sa, aceasta fiind probabil „bolnavă și slăbită”, dar „lucidă”.
Revederea emoționantă dintre cei doi a fost surprinsă de reproterii France24.
Reporter: Care e primul lucru pe care vreți să îl faceți după ce ați ajuns? Să mâncați ceva?
Sophie Pétronin: Vreau să îmi văd fiul. Doar vreau să îl văd și atât. Să îi cer iertare. I-am produs multă durere și multe griji și muncă, pentru a mă ajuta să scap de unde eram. Deci vreau doar să îi cer iertare, asta e tot ce vreau.
Emmanuel Macron: „Franța va sprijini Mali în lupta pe care o duce împotriva terorismului”
Președintele francez Emmanuel Macron a simțit o „ușurare imensă” când a aflat de eliberarea lui Pétronin, potrivit unui comunicat emis de guvernul francez.
„Președintele Republicii mulțumește în special autorităților maliene pentru această eliberare. El îi asigură că Franța va sprijini Mali în lupta pe care o duce împotriva terorismului”, se menționează în declarație, potrivit Știrile PRO TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News