VIDEO Momentul în care un meteorit a aprins cerul în Spania și Portugalia. Oamenii au sunat speriați la 112

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Meteoritul a fost descris ca o "minge de foc" pe cer (Foto: X)
Meteoritul a fost descris ca o "minge de foc" pe cer (Foto: X)

Un meteorit a aprins în weekend cerul Spaniei și Portugaliei. Oamenii au sunat speriați la 112. Imaginile sunt spectaculoase. 

O minge de lumină a străbătut cerul Peninsulei Iberice în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiind observată în Andaluzia, Castilla-La Mancha, Comunitatea Madrid, Extremadura, Galiția, precum și în nordul Portugaliei și în Lisabona.

Purtătorul de cuvânt al serviciului de urgență 112 din Comunitatea Madrid a raportat numeroase apeluri referitoare la un obiect care a traversat cerul, provocând un fulger verde intens. Protecția Civilă a Portugaliei a sugerat că obiectul ar fi putut fi un meteorit, posibil căzut în zona Castro Daire din regiunea centrală a țării.

Conform canalului Meteors de pe YouTube, pentru un moment scurt, strălucirea mingii de foc a transformat noaptea în zi, fiind mult mai intensă decât lumina Lunii pline. Fenomenul a fost studiat de José María Madiedo, astrofizician la Institutul de Astrofizică din Andaluzia (IAA-CSIC) și coordonator al proiectului SMART.

 

Youtube video image

 

Analiza sa, citată de publicația 20minutos, a arătat că o rocă provenită dintr-o cometă a intrat în atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 161.000 de kilometri pe oră, având o traiectorie aproape orizontală, cu o înclinare de doar zece grade.

"Impactul brusc cu aerul la această viteză mare a încălzit suprafața rocii, transformând-o într-o minge incandescentă vizibilă sub forma unei mingi de foc. Aceasta a început la o altitudine de aproximativ 122 km deasupra Spaniei, lângă orașul Don Benito, în provincia Badajoz,” explică experții.

 

De la punctul inițial, mingea de foc a avansat spre nord-vest, traversând Portugalia și stingându-se la aproximativ 54 km deasupra Oceanului Atlantic. Pe parcursul traiectoriei sale, obiectul a prezentat mai multe explozii care au provocat creșteri bruște ale luminozității, cauzate de fragmentarea bruscă a rocii. În total, mingea de foc a parcurs aproximativ 500 de km înainte de a se stinge în atmosferă.

Contrar rapoartelor din presa portugheză, observatorii exclud posibilitatea ca fragmente ale rocii să fi ajuns la sol. „Înregistrările arată că roca s-a spart în mai multe fragmente, dar niciunul dintre ele nu ar fi reușit să ajungă la pământ,” au declarat aceștia.

 

--------------------------------------------------

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel