Media de stat ruse au publicat sâmbătă imagini cu mai mulţi cetăţeni la secţiile de vot.
Această consultare populară, care nu este recunoscută de comunitatea internaţională şi nu are nicio legitimitate şi nici permisiunea autorităţilor ucrainene, se desfăşoară în regiunile Lugansk, Doneţk (est), Herson şi Zaporojie (sud).
A doua zi a aşa-numitelor referendumuri în regiunile ocupate de forţele ruse
'Simulacrele de referendum', aşa cum le-a numit Occidentul, ar urma să dureze până marţi, 27 septembrie, pe fondul continuării contraofensivei ucrainene în estul ţării.
Potrivit statului major al armatei ucrainene, deja mai mulţi bărbaţi din Herson şi Zaporojie au primit notificări pentru mobilizare, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor.
''Aceştia sunt bărbaţi care au renunţat la cetăţenia ucraineană şi au primit paşaport rusesc'', a precizat conducerea armatei ucrainene.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizase că Kremlinul va încerca să îi mobilizeze pe aceşti ''noi ruşi'' pentru a lupta contra trupelor Kievului, potrivit Agerpres.
(VIDEO) Vot sub amenințarea armelor, în Ucraina
"Trebuie să răspunzi verbal, iar soldatul marchează răspunsul pe foaie și o păstrează", a declarat pentru BBC o localnică din Enerhodar.
În sudul orașului Herson, soldații ruși au stat cu o urnă de vot în mijlocul orașului pentru a colecta voturile oamenilor.Votul din ușă în ușă este pentru "securitate", susține presa de stat rusă.
"Votul în persoană va avea loc exclusiv pe 27 septembrie. În celelalte zile, votul va fi organizat în comunități și cel din ușă în ușă", a relatat TASS.
O femeie din Melitopol a declarat pentru BBC că doi "colaboratori" locali au sosit împreună cu doi soldați ruși la apartamentul părinților ei, pentru a le da un buletin de vot pe care să-l semneze.
"Tatăl meu a pus nu aderării la Rusia. Mama mea a stat în apropiere și a întrebat ce se va întâmpla pentru că a pus nu. Ei au spus: Nimic. Mama este acum îngrijorată că rușii îi vor persecuta", a spus femeia.
Femeia a mai spus că a existat un singur buletin de vot pentru întreaga gospodărie, și nu pentru fiecare persoană.
Deși dovezile există, prezența unor bărbați înarmați care au condus votul contrazice insistențele Moscovei că acesta este un proces liber sau corect.
Experții spun că așa-zisele referendumuri, care se desfășoară pe parcursul a cinci zile, vor permite Rusiei să revendice - în mod ilegal - patru regiuni ocupate sau parțial ocupate ale Ucrainei ca fiind ale sale.
Adică un vot fals privind anexarea la șapte luni de la invazia Rusiei.
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că Marea Britanie are dovezi că oficialii ruși au stabilit deja obiective pentru "participarea inventată a alegătorilor și ratele de aprobare pentru aceste referendumuri false".
Cleverly a declarat că Rusia intenționează să oficializeze anexarea celor patru regiuni - Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie - până la sfârșitul lunii.
@anastasyiale Sep, 23// footage of how the referendum in the russian occupied regions of Ukraine looked like. #breakingnews #russianinvasion #українапонадусе #українськийтікток #referendum #russianelections #russianreferendum #donetsk #luhansk #kherson #ukraine #ukrainenews #russianlies #russianoccupation #dontbelievetherussianlies #electionfraude #electionfraudevidence ♬ Swan Lake "dance of four swans" - Kohrogi
O sursă din Herson a declarat pentru BBC că nu a existat niciun efort public de încurajare a votului, în afară de un anunț al agenției ruse de știri potrivit căruia oamenii pot vota într-o clădire a portului, care a fost dezafectată timp de 10 ani.
O altă femeie din Herson a declarat că a văzut "militari înarmați" în fața clădirii în care părea să se desfășoare votul. Ea s-a prefăcut că și-a uitat pașaportul, pentru a nu fi nevoită să voteze.
Femeia a precizat că toți prietenii și familia ei erau împotriva referendumului. "Nu știm cum va fi viața noastră după acest referendum. Este foarte greu de înțeles ce vor să facă", a spus ea.
Kievul spune că referendumurile nu vor schimba nimic, iar forțele sale vor continua să facă presiuni pentru a elibera toate teritoriile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News