"Dacă voi credeți că românii ne vor lăsa în urmă, vă sugerez să vă mutați acolo, iar când reveniți, putem discuta despre experiența voastră!" a transmis Viktor Orban.
Premierul Ungariei este foarte deranjat de comparațiile cu România, după ce guvernul condus de el a investit sume foarte mari de bani în zonele unde există populație preponderent maghiară. Județele Covasna și Harghita se află în topul celor mai sărace din România, astfel că banii investiți de Budapesta în patinoare și stadioane de fotbal, în general infrastructură sportivă, a ajutat foarte mult zona.
După postarea în care Orban neagă că România ar fi depășit țara pe care o conduce, fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu i-a lăsat la rândul său un comentariu în maghiară:
"Domnule premier Viktor Orbán. Vă anunț că viața în România este bună atât românilor cât și maghiarilor. Libertatea de exprimare și de asociere nu este limitată, iar veniturile cresc, deși sunt mai lente decât se așteptam. Venitul mediu la București depășește media europeană, deasupra Berlinului. Și ceea ce ne face viața frumoasă nu sunt banii ci toleranța față de toți cetățenii, motiv pentru care vă invit la Marosvásárhely, Kolozsvár, Temesvár sau București pentru câteva zile. Meriți o pauză la țară!" a scris acesta.
Comparația cu România îl enervează pe Orban. A fost certat inclusiv în Parlamentul European
Comparația cu România și faptul că țara noastră a recuperat foarte mult din decalajul econimic față de Ungaria, reușind să treacă ușor peste țara vecină în PIB per capita, a devenit temă a opoziției contra lui Viktor Orban.
Premierul Ungariei a fost criticat inclusiv în Parlamentul European, acolo unde Peter Magyar, un politician maghiar cunoscut pentru pozițiile sale critice față de guvernarea lui Viktor Orbán a făcut o comparație cu România, Polonia sau Slovenia.
"Avem al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, de 668 de euro, în timp ce în Polonia este de 1.000 de euro, iar în Slovenia de 1.250 de euro. În Polonia, din 2010, salariul minim s-a triplat. De asemenea, în România salariul minim s-a cvadruplat (a crescut de patru ori), iar mâncarea este cu 30% mai ieftină acolo.Ați crescut datoria publică a Ungariei de două ori și jumătate și ați stabilit un record european în acest sens. Inflația este mare, TVA-ul este cel mai mare din Europa, iar ungurii cumpără gaze și electricitate la prețuri mai mari decât în toată Europa," a spus Magyar.
Comparație economică între România și Ungaria
În 2024, PIB-ul României este estimat la aproximativ 290 de miliarde de dolari. Economia României a înregistrat o creștere continuă în ultimii ani. PIB-ul Ungariei este în jur de 180-190 de miliarde de dolari, mai redus decât al României, reflectând o economie de dimensiuni mai mici.
Salariul mediu net lunar în Ungaria este de aproximativ 1.100 de euro, iar costul vieții este comparabil, deși în Budapesta și alte orașe mari prețurile pot fi mai mari. În România, salariul mediu net a ajuns la 1053 de euro.
Este important de precizat și că Ungaria are una dintre cele mai mari taxe pe valoare adăugată din UE (TVA), care este de 24%, ceea ce reduce drastic puterea de cumpărare a cetățenilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News