Liderii Uniunii Europene au ajuns la începutul acestei săptămâni la un acord de principiu cu privire la un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, iar emisarii guvernamentali ai UE urmau să transforme miercuri acest acord politic într-un text juridic pentru a putea intra în vigoare.
Pachetul include o decizie de interzicere a achizițiilor de petrol rusesc și de produse rafinate transportate pe mare în termen de șase până la opt luni din momentul în care pachetul devine lege.
"Acordul este suspendat pentru că Ungaria se opune sancțiunilor împotriva Patriarhului Kirill", a declarat un diplomat UE. Alți doi au confirmat că aceasta este situația, relatează Mediafax.
Patriarhul Kiril, încercare disperată de a se apropia din nou de Biserica Ortodoxă Ucraineană
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, a asigurat - duminică - că "înţelege" decizia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care a anunţat în cursul săptămânii desprinderea de Biserica Ortodoxă Rusă din cauza atitudinii sale faţă de ofensiva Kremlinului pe teritoriul ucrainean, relatează AFP.
"Înţelegem pe deplin suferinţele actuale ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, înţelegem că Înaltpreasfinţitul mitropolit Onufrie (şeful acestei biserici) şi episcopatul său trebuie să acţioneze în maniera cea mai înţeleaptă posibil pentru a nu complica viaţa credincioşilor lor", a declarat patriarhul Kirill în cursul liturghiei în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a spus totodată că se roagă ca niciun obstacol "temporar" să nu poată "distruge unitatea spirituală" a popoarelor rus şi ucrainean.
Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe ucrainene a anunţat vineri ruperea legăturilor cu Rusia din cauza ofensivei ruse în Ucraina, declarându-şi "deplina independenţă" de autorităţile spirituale ruse, o iniţiativă istorică.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ucrainei a precizat că consiliul bisericii insistase asupra "respingerii sale totale a poziţiei patriarhului Kiril", care şi-a exprimat în mai multe rânduri sprijinul pentru "operaţiunea militară" rusă în această ţară.
Ofensiva declanşată de Vladimir Putin şi sprijinul acordat de Kiril acestui război plasase Biserica ucraineană, încă ataşată Moscovei într-o situaţie din ce în ce mai greu de susţinut.
Sute dintre preoţii săi semnaseră recent o scrisoare deschisă cerând judecarea lui Kiril de către un tribunal religios din cauza poziţiilor adoptate de acesta faţă de conflict.
Ucraina este de importanţă majoră pentru Biserica Ortodoxă Rusă, întrucât unele dintre cele mai importante mănăstiri ale acesteia sunt situate pe teritoriul ucrainean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News