Viktor Orban scoate la iveală planul lui Donald Trump. Ce se va întâmpla de fapt cu tarifele impuse

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Premierul Ungariei, Viktor Orban, cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și alianța sa strânsă cu fostul președinte american Donald Trump, a oferit vineri o interpretare surprinzătoare asupra tensiunilor comerciale declanșate recent de Statele Unite. Potrivit acestuia, ceea ce pare a fi un conflict economic de amploare este, de fapt, o manevră politică temporară, parte a unei strategii bine gândite de către fostul lider de la Casa Albă.

În cadrul unei intervenții la postul public de radio Kossuth, Orban a declarat că războiul tarifar nu reprezintă decât „o chestiune de tactică politică” și că durata sa va fi scurtă, de ordinul a „una sau două luni”. El a insistat că inițiativa americană nu trebuie interpretată ca o confruntare economică de lungă durată, ci mai degrabă ca o încercare de a reechilibra raporturile comerciale globale în favoarea SUA.

„Trump a fost foarte clar încă dinainte de a fi ales. A spus că vrea un comerț echilibrat. Asta urmărește și acum”, a explicat Orban, oferind o justificare pentru introducerea tarifelor vamale asupra unor produse străine. Potrivit liderului ungar, fostul președinte american nu face altceva decât să încerce o resetare a relațiilor comerciale internaționale, pe care le consideră dezechilibrate în defavoarea Statelor Unite.

Ungaria, mai aproape de Washington de cât de Bruxelles?

 

Poziția guvernului de la Budapesta este una atipică în peisajul european. În timp ce majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au criticat și chiar au adoptat măsuri de retorsiune față de planul tarifar american, Ungaria a preferat o abordare rezervată, apropiindu-se mai mult de poziția Washingtonului decât de cea a Bruxelles-ului.

Șeful cancelariei prim-ministrului ungar, Gergely Gulyas, a accentuat joi că Uniunea Europeană a greșit refuzând să poarte negocieri directe cu administrația Trump în privința politicii tarifare. Potrivit acestuia, Comisia Europeană ar fi putut evita declanșarea unui conflict comercial deschis dacă ar fi acționat cu mai multă flexibilitate și spirit diplomatic în fața avertismentelor americane.

Orban susține acum că, în final, Statele Unite vor ajunge la un acord cu toate părțile implicate, ceea ce va conduce la încheierea a ceea ce el numește o „situație opacă”. Mai mult, premierul ungar anticipează o tranziție de la o confruntare tarifară la o „pace tarifară”, lăsând de înțeles că actualele tensiuni nu sunt decât preludiul unor negocieri globale care vor redefini comerțul mondial.

Această viziune optimistă contrastă însă cu reacțiile majorității capitalelor europene, care privesc cu îngrijorare mișcările impredictibile ale administrației Trump. În timp ce celelalte 26 de state membre ale UE au susținut o reacție coordonată și fermă în fața tarifelor americane, Budapesta a refuzat să se alăture acestui demers, semnalând astfel o nouă distanțare față de consensul european.

Orban: Trump vrea parteneriat echitabil

 

Orban și-a justificat atitudinea spunând că abordarea europeană este greșită și contraproductivă. „În loc să răspundem cu sancțiuni, ar fi trebuit să înțelegem logica politică din spatele acestor decizii și să deschidem canale de dialog. Trump nu vrea un conflict, ci un parteneriat echitabil”, a subliniat liderul de la Budapesta.

Donald Trump a anunțat săptămâna aceasta că menține tarifele de bază de 10% pentru majoritatea produselor din restul lumii, însă suspendă orice alte măsuri pentru următoarele 90 de zile în cazul țărilor care nu au ripostat agresiv și au manifestat disponibilitate pentru negocieri — printre ele și Uniunea Europeană. Măsura este văzută de unii analiști ca o „fereastră de oportunitate” pentru reluarea dialogului, dar și ca o încercare de a fragmenta frontul comun european, încurajând răspunsuri divergente de la statele membre.

Comisia Europeană a reacționat prudent, anunțând că are nevoie de „timpul necesar” pentru a evalua implicațiile acestor noi decizii ale administrației Trump. Anunțul fostului președinte american a produs însă un efect imediat asupra piețelor financiare: după mai multe zile de scăderi accentuate, bursele au înregistrat o revenire spectaculoasă, semn că investitorii percep această pauză tarifară drept un semnal pozitiv și un indiciu că negocierile ar putea evita o escaladare periculoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel