Un amendament depus de PNL, PSD şi Ministerul Educaţiei, care a fost însuşit de celelalte grupuri parlamentare şi adoptat luni de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, prevede că violenţa fizică sub orice formă din şcoli va fi sancţionată.
Astfel, exmatricularea elevilor se poate face doar în situaţii foarte grave, cu drept de reînscriere în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ, cu excepţia elevilor din învăţământul postliceal. Această măsură ar fi aplicabilă elevilor din clasele 5 și 12, doar ca o ultimă soluție, după ce copilul a primit o serie de avertismente.
În ce condiții poate fi exmatriculat un elev
Posibilitatea exmatriculării elevilor fără drept de reînscriere se ia în calcul doar în cazul celor care urmează școlile profesionale. Înainte de a se ajunge la această măsură, elevii ar putea fi suspendați de la ore, însă nu mai mult de 5 zile consecutiv și nu mai mult de 15 zile în total pe an.
Un alt aspect reglementat de noile legi ale educației se referă la interzicerea armelor și drogurilor în școli. De asemenea, se menționează explicit interzicerea folosirii telefoanelor mobile în timpul orelor de curs.
Discuțiile în cadrul dezbaterilor pe tema educației au abordat și situația mamelor eleve, fiind luate în calcul măsuri pentru a le încuraja să nu abandoneze școala. Aceste măsuri includ motivarea pentru absențe și școlarizare online, precum și oferirea de servicii medicale în cadrul școlii. Discuțiile pe tema educației continuă și în prezent, conform Digi24.
Elevii sancționați vor beneficia de consiliere
Elevii sancționați beneficiază de consiliere, intervenție psihologică și psihoterapie. Procedura de aplicare a sancţiunilor include obligatoriu informarea elevilor și a părinţilor/tutorilor legali, intervievarea elevilor în prezența părinţilor/tutorilor legali, consultarea managerului de caz desemnat de DGASPC și a raportului de evaluare multidisciplinară realizat de acesta, și oferirea posibilității de contestare a sancțiunii.
Comunicarea cu părinţii/tutorii legali în procesul de sesizare și analiză disciplinară a elevilor se face în absenţa elevilor, într-un spaţiu dedicat care asigură confidențialitatea, în prezența consilierului şcolar și a mediatorului şcolar, dacă este necesar.
De asemenea, elevii care cauzează deteriorarea sau sustragerea bunurilor unităţii de învăţământ sau a manualelor sunt obligaţi să acopere toate cheltuielile de reparații conform Codului civil, sau să restituie bunurile ori să suporte cheltuielile pentru înlocuirea bunurilor deteriorate sau sustrase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News