Violeta Alexandru: "România, la masa discuţiilor la cel mai înalt nivel". Salariul minim european şi condiţii pentru muncitorii români, pe lista temelor

Andreea Cosma |
Data publicării:

Violeta Alexandru vine cu noi precizări după discuţiile avute cu Ministrul Muncii din Germania şi Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale. Ministrul român al Muncii a subliniat principalele subiecte discutate, printre care şi salariul minim european, pachete de protecţie socială şi condiţiile de cazare şi de muncă pentru sezonierii români.

"Cu fiecare ocazie (astăzi cu Hubertus Heil, Ministrul Muncii din Germania, și cu Nicholas Schmit, Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale) insist asupra stabilirii, la nivel european, a unor măsuri minimale de protecție socială pentru cei care merg să lucreze în UE. Se discută despre salariul minim european? Foarte bine. Acestei dezbateri trebuie să i se atașeze una la fel de serioasă: compatibilitatea măsurilor de protecție socială între statele membre.

Oamenii au dreptul să caute un loc de muncă pe tot teritoriul UE. Trebuie să îi urmeze un pachet minimal de protecție socială care să fie aplicabil (și făcute verificări ca să se și aplice!) indiferent de țara în care aleg să muncească. Sunt onorată să reprezint cauza românilor care muncesc, pentru că am un respect sincer pentru aceștia. Sunt oameni care muncesc!

România este la masa discuțiilor de la cel mai înalt nivel european susținând cauza românilor care muncesc în străinătate. Voi fi la toate aceste discuții care vor conduce la decizii importante la nivelul UE, cu impact asupra drepturilor lucrătorilor sezonieri. Adevărul este că ne-am implicat cu seriozitate în ultimele luni (tratând lucruri pe care guvernele anterioare din România le-au ignorat), iar oficialii europeni ne respectă pentru acest lucru.

Muncitorii sezonieri sau persoanele care caută un loc de muncă în alte țări ale UE trebuie să beneficieze de informații asupra condițiilor de muncă. Trebuie să se informeze înainte să plece spre locul de muncă. Trebuie să solicite clarificări, dacă este cazul. Pentru români, aceasta mi se pare principala cauză a tensiunilor care pot apărea ulterior, după ce au ajuns în țara în care își propun să muncească. Informația trebuie să fie clară și să circule prin implicarea tuturor statelor membre ale UE dar și a partenerilor sociali. Este genul acela de efort de echipă pentru că tema nu are granițe. Nici dreptul românilor de a munci.

Condițiile de cazare trebuie să fie decente, stabilite și explicate în contractele de muncă, împreună cu toate drepturile salariale și cu beneficiile pe care un muncitor ar trebui să le cunoască înainte de a începe să muncească. Aceste aspecte trebuie verificate de către autoritățile țării de destinație.

Facem pași importanți într-o temă care afectează pozitiv activitatea muncitorilor sezonieri și nu numai. România este astăzi respectată! S-ar putea ca la momentul luării deciziilor pe aceste teme importante, eu să am o altă provocare profesională. Indiferent, merită orice efort!", a scris Violeta Alexandru, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel