Fostul ministru al Muncii spune că în 2025 românii vor avea parte de taxe noi, creșteri de TVA și majorări de prețuri. Toate acestea pentru că în acest an electoral se cheltuie foarte mult cu aparatul public.
Nu e zi să nu văd un comentariu public despre ce prăpăd o să fie din 2025. Taxe noi, creșteri de TVA. Prețuri și mai mari. Plafonările nu vor ține la nesfârșit după ce au plafonat la ceva ce tot ei au mărit. Acum se abțin, deși nu le ajung banii, doar pentru că e an electoral.
Nicio frământare despre cât de mult se cheltuie cu aparatul public. Execuția bugetară te îngrozește când te uiți la cheltuielile cu personalul de la stat. Minciuna (alta!) lui Ciolacu că face el reformă în sistemul public a mirosit, de la început, urât de la o poștă. N-a făcut nimic, numărul bugetarilor a crescut când țării nu i-a mers bine deloc. Lor li se adaugă para-bugetarii, angajații unor companii care se susțin cu bani de la stat sau care fac bani dintr-un ecosistem alimentat doar de stat", scrie Violeta Alexandru pe contul său de Facebook.
Fostul ministru al Muncii spune că, în prezent, 2 oameni din privat muncesc să țină un agajat de la stat.
"E clar! Partidele – sistem, PSD și PNL nu vor face niciodată o reformă serioasă a aparatului public. 2 oameni din privat muncesc ca să țină 1 angajat la stat. Muncesc oamenii în privat până la epuizare ca să țină un stat nereformat pe scaune. Nu vor face pentru că membrii celor două partide sunt angajați la stat. Pe la PNL oamenii de afaceri au doar o organizație, ca cea de femei, nu e invers: marea majoritate a membrilor să vină din privat cu o simplă organizație care să reprezinte interesele angajaților la stat.
Au avut toată puterea pe mână și și-au bătut joc de România, n-au făcut nimic din ce era corect de făcut. 3 angajați piloși care nu știu să facă nimic îl sfidează pe funcționarul de carieră.
Au avut toată puterea și nimic. De ce i-am mai crede mai departe? Viața e prea scurtă ca să persistăm în greșeli. Nu am nici cea mai mică încredere că ar putea face de acum înainte ceva corect.
Viitorul guvern trebuie să fie reformator, pentru sănătatea acestei țări. Dezmățul ne va duce în faliment. Știu că un guvern se formează dintr-o majoritate dar în viitorii ani niciunul dintre cele 2 partide – eșec nu trebuie să mai aibă puterea de decizie pentru a se schimba lucrurile în bine.
Altfel, băltim", mai scrie Alexandru.
Deficitul bugetar pe întregul an 2024 ar putea să depăşească 7% din PIB
Există şanse destul de mari ca deficitul bugetar pe întregul an 2024 să se situeze la peste 7% din produsul intern brut, potrivit buletinului bilunar de informaţii economice şi financiare al Libra Internet Bank.
„Cifra deficitului bugetar în primele şase luni a atins aproape 64 miliarde lei, în creştere cu 71% faţă de perioada similară din anul precedent. Chiar dacă nivelul de colectare s-a îmbunătăţit, decalajul dintre dinamica veniturilor şi cea a cheltuielilor bugetare s-a amplificat în favoarea celei din urmă în această perioadă. Avansul puternic al cheltuielilor de investiţii pe componentă non-EU (+96%), asociat cu majorarea importantă a anvelopei salariale la angajaţii bugetari (+23%) şi cu scumpirea bunurilor şi serviciilor (+25%) au fost principalii determinanţi care au dus la expansiunea deficitului bugetar în primele şase luni din 2024.
În schimb, cheltuielile de investiţii finanţate din fonduri europene au crescut anual doar cu 2% în primele şase luni faţă de aceeaşi perioadă din anul 2023. Având în vedere execuţia bugetului de stat în primele şase luni şi dinamica alertă a cheltuielilor în an acest an electoral, există şanse destul de mari ca deficitul bugetar pe întreg anul 2024 să se situeze la peste 7% din produsul intern brut”, se arată în buletinul citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News