Ministrul de resort a anunțat că va avea astfel de discuții de cooperare și cu omologii altor state, următorul pe listă fiind ministrul Muncii din Italia.
„Am spus-o mereu și o să repet de câte ori am ocazia - dreptul la pensie, fie că vorbim de o pensie națională sau de o pensie internațională, trebuie să fie stabilit într-un termen rezonabil. La pensia națională: maxim 45 de zile. La pensia comunitară (internațională), din punctul meu de vedere, nu ar trebui să dureze mai mult de 3-4 luni. Din păcate, în regulamentele europene nu este prevăzut un termen strict pentru stabilirea dreptului de pensie, astfel încât România trebuie să colaboreze îndeaproape cu celelalte state pentru a decide termene concrete pentru soluționarea dosarelor de pensie comunitară. Aici se vede neimplicarea miniștrilor de dinaintea mea, cărora nu le-a păsat să întreprindă niciun demers în acest sens, în atâția ani de zile!
Sunt sute de dosare nesoluționate de mai bine de 2 ani“, scrie Violeta Alexandru.
„M-am apucat de treabă! Iată primele rezultate“
Ministrul spune că analizarea dosarelor este îngreunată și din cauza documentelor inclomplete din dosare.
„Am purtat discuții concrete pe acest subiect, cu atașații de muncă, cu ambasadorii țărilor în care avem întârzieri mari (Italia, Spania, de exemplu), cu omologii mei, miniștrii muncii din statele unde există comunități mari de români aflați în această situație. Am stabilit un flux operativ de schimb de informații/documente pentru soluționarea dosarelor, am transmis sesizări tuturor celor implicați.
Constat că cele mai mari întârzieri sunt în situațiile în care majoritatea persoanelor plecate în străinătate nu mai dețin documente doveditoare a stagiului de cotizare din România și nici acte de stare civilă din care să reiasă Codul Numeric Personal. O altă problemă este faptul că fotocopiile acestor documente sunt ilizibile sau incomplete, în sensul că lipsesc pagini din carnetul de muncă, că nu se prezintă și adeverința emisă de facultate, diploma de absolvire a studiilor superioare sau certificatele de naștere sunt vechi și nu au înscris Codul Numeric Personal.
Aceste lipsuri îngreunează sau chiar blochează, în anumite situații, stabilirea dreptului de pensie“, afirmă Alexandru.
Directorii Caselor de Pensii, puși la treabă
„Astăzi am avut o discuție cu ministrul spaniol pe probleme de muncă, dl. Jose Luis Escriva Belmonte. Obiectivul nostru comun (pentru că ține de ambele țări): nu mai mult de 6 luni în soluționare. Președintele CNPP, Daniel Baciu și omologul său spaniol, au stabilit măsuri detaliate în cadrul unei discuții pe care am facilitat-o în cursul acestei săptămâni.
Îmi propun ca astfel de demersuri să fac și cu reprezentanții altor țări. Urmează Italia.
Voi face schimbările ce se impun pentru ca lucrurile să funcționeze normal“, conchide ministrul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News