Judecătorul Dănileț sare la gâtul lui Alexandru Cumpănașu: „Am așteptarea să cunoască niște banale reguli de drept“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Judecătorul Cristi Dănileț reacționează la afirmațiile lui Alexandru Cumpănașu. Magistratul spune că se așteaptă ca un „prezidențiabil“ să aibă minime cunoștințe de drept.

Judecătorul Cristi Dănileț reacţionează, pe pagina sa de Facebook, la acuzaţiile lansate de Alexandru Cumpănaşu la adresa DIICOT. Magistratul spune că se aștepta de la un candidat la șefia țării să cunoască reguli banale de drept.

Cumpănașu a făcur comentarii acide după ce familia Alexandrei Măceşanu ar fost citată la sediul Drecţiei pentru a preda cartea de identitate a adolescentei dispărute din Caracal. Danileţ arată că solicitare DIICOT către familia Măceșeanu s-a făcut în conformitate cu codul de procedură penală, iar acţiunea procurorilor nu poate fi considerată o ameninţare, aşa cum susţine Cumpănaşu, unchiul Alexandrei. 

Mai mult, DIICOT a precizat că nu s-a pus problema aducerii forţate a familiei Alexandrei Măceşanu la sediul Direcţiei şi nici nu se va proceda la ridicarea forţată a cărţii de identitate a adolescenţei din Caracal, așa cum vehicula unchiul fetei dispărute.

 

"Văd un domn care ar candida la președinția României ce afirmă că membrii familiei sale ar fi fost amenințati de procurorii DIICOT. Aceștia au arătat într-un document că dacă persoanele chemate nu răspund invitației primită de la Parchet se va emite mandat de aducere și vor fi amendați cu 5000 lei.

De la cineva care vrea să devină Președintele României, adică inclusiv să facă numirile la vârful sistemului de parchete, am așteptarea să cunoască niște banale reguli de drept, vechi de cel puțin 80 de ani, care în prezent sună astfel:

- pentru lămurirea unei cauze penale, legea spune că invitația unei persoane de a veni la poliție/parchet/instanță se face prin citație (art. 257 C.proc.pen);

- legea impune ca formularul de citație să cuprindă mențiunea consecinței în caz de neprezentare la organul judiciar (art. 258 alin. 1 lit. h C.proc.pen);

- dacă organul legii consideră că prezența e obligatorie și totuși cel chemat nu vine și nici nu justifică lipsa sa, atunci legea arată că se va emite mandat de aducere de către organul judiciar și persoana va fi adusă forțat de către poliție sau jandarmerie (art. 265-266 C.proc.pen);

- legea spune că lipsa nejustificată a părții sau martorului citat se sancționează cu amendă între 250-5.000 lei (art. 283 alin. 2 C.proc.pen);

- și tot legea permite celui amendat să ceară anularea sau reducerea amenzii dacă demonstrează că nu a putut răspunde invitației (art. 284 alin. 3 C.proc.pen).

Amenințarea este o infracțiune, iar dacă ar fi comisă de un organ al legii se numește „purtare abuzivă”. Evident, însă, aducerea la cunoștința unei persoane a prevederilor legale cum că dacă nu va da curs invitației va fi adusă cu mandat și/sau va fi amendată nu este o amenințare", a explicat judecătorul Cristi Danileţ pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel