Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi pentru Agerpres că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o noutate, fiind identificat pentru prima dată în 2001. Acesta este responsabil pentru o parte semnificativă din virozele respiratorii care apar, mai ales, în sezonul rece.
“Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 și care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece”, a explicat Rafila.
Potrivit ministrului, majoritatea infecțiilor cauzate de acest virus sunt forme ușoare, precum simple răceli, care afectează mai frecvent copiii și persoanele în vârstă, de peste 65 de ani.
Diagnosticarea cazurilor grave
Alexandru Rafila a subliniat că diagnosticul etiologic pentru HMPV nu se realizează de rutină, deoarece marea majoritate a cazurilor sunt forme banale.
“Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecțiilor sunt banale, sunt pur și simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară și cazuri mai grave și atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obișnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a explicat el.
Virusul HMPV în lume
Ministrul Sănătăţii a menționat că virusul HMPV produce răceli de foarte mulți ani în Europa, în emisfera nordică și la nivel mondial, în general. Acesta este prezent în fiecare an și generează zeci de mii de cazuri în România.
“Zeci de mii de cazuri sunt în fiecare an cu virusul acesta. Nu este nicio noutate, produce răceli banale. Că mai este câte un caz grav... Sunt oameni cu deficiențe imune, au boli asociate. Nu a venit din China...”, a adăugat Rafila.
Situația gripei în România
Referindu-se la situația gripei, Alexandru Rafila a precizat că, în prezent, nu există o evoluție epidemică a infecției gripale în România. Gripa este monitorizată constant pentru a identifica eventuale schimbări în tendințe.
“Deocamdată, nu este o evoluție de tip epidemic a infecției gripale, gripa este monitorizată în primul rând”, a afirmat ministrul.
Clarificări privind informațiile eronate
Alexandru Rafila a dorit să risipească temerile legate de posibile informații false despre virusul HMPV, care ar putea fi asociat unui presupus “virus important din China”. Ministrul a reiterat că HMPV este un virus cunoscut, care evoluează obișnuit în sezonul rece și care nu ridică probleme deosebite pentru sistemul de sănătate.
Această declarație vine în contextul unei atenții crescute asupra virozelor respiratorii, în special în perioada rece a anului, când sistemele de sănătate din întreaga lume sunt solicitate. Autoritățile continuă să monitorizeze evoluția epidemiologică și să informeze publicul despre situația actuală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News