Mai reprezintă de fapt cu adevărat o miză vizele pe care Statele Unite le cer cetățenilor români? Programul "Visa Waver" reprezintă de principiu un inconvenient pentru români atunci când vor să-și programeze o călătorie în SUA.
Ca destinație turistică, SUA este în mod cert una premium, dacă ne raportăm la costurile necesare pentru o deplasare. Așadar suma de aproximativ 600 de lei care este necesară pentru obținerea vizei, n-ar fi o piedică prea mare. Avem în vedere și faptul că un bilet de avion dus întors rar costă sub 1000 de dolari, așadar te poți gândi că oricine își permite să meargă peste ocean nu se va bloca în acest pas.
Cei care au fost în SUA nu s-au plâns foarte mult de procedura de obținere a vizei, care în afară de timpul pierdut, nu prezintă inconveniente. Nici nu s-au auzit cazuri de români care să nu obțină documentul de călătorie. Dar cine strigă însă cel mai tare pentru eliminarea vizelor? Din experiență, cei mai vocali contestatari sunt cei care n-au fost în State, ori nici măcar nu-și permit o astfel de călătorie. Desigur, nu cred că ar deranja pe nimeni ca vizita în SUA să poată fi efectuată mult mai ușor, dar încercăm să analizăm greutățile întâmpinate și dacă procedura de obținere a vizei reprezintă cu adevărat o corvoadă.
Din experiența celor care au aplicat pentru obținerea unei vize de călătorie, procedura online durează aproximativ 30 de minute și beneficiezi și de posibilitatea ca plata să fie făcută online. Urmează apoi programarea pentru interviu care în general se efectuează în maximum două săptămâni, uneori chiar și mai devreme. Interviul cu ofițerul american în limba engleză durează doar câteva minute, iar apoi pașaportul sosește cu viză la domiciliu. Cam asta este tot.
Viza de lucru în SUA, adevărata miză?
Atunci când vorbim despre viza pentru românii care vor să muncească în Statele Unite, lucrurile sunt cu adevărat mai complicate. Procedura este mult mai greoaie, se ajunge până la Serviciul de Imigrare din SUA și nu este nici o garanție că viza de lucru este obținută. Cert este că în cel mai optimist scenariu pentru România, președintele Klaus Iohannis ar putea cere maximum eliminarea vizelor de călătorie, nicidecum a celor de lucru. SUA au arătat scepticism de-a lungul timpului chiar și în cazul vizelor de călătorie așadar eliminarea totală a vizelor este cu adevărat un scenariu greu de crezut.
Dar și-ar dori cu adevărat românii să meargă să muncească în Statele Unite?
Chiar dacă pentru români SUA reprezintă un vis, un târâm al făgăduinței ca să folosim un clișeu, veniturile salariale nu sunt neapărat așa cum și le închipuie mulți. Salariul minim brut în SUA este de 7.25 de dolari pe oră (6.5 euro) , așadar cu mult sub țările preferate astăzi de români pentru a merge să muncească. Germania oferă un salariu minim de 9.19 euro pe oră, Marea Britanie 8.21 lire (9 euro), care bat clar veniturile din anumite state americane. De asemenea, țări precum Spania și Italia garantează în cele mai multe sectoare 1000 de euro pe lună. Dacă mai adăugăm și faptul că unora dintre românii din Diaspora apropiată (Italia, Spania, Germania) le place să se laude în România cu achizițiile auto(am văzut cu toții astfel de cazuri) și că își vizitează rudele de cel puțin 2-3 ori pe an, ideea unei calătorii de 9000 de kilometri care costă și minimum 1000 de euro, i-ar descuraja din start. Așadar pentru cei care caută să revină în România la un moment dat, așa cum speră toți românii când pleacă din țară, Statele Unite nu reprezintă o soluție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News