Vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, în Taiwan: Beijingul promite consecințe grave dacă Nancy Pelosi se deplasează pe insulă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
SUA. Nancy Pelosi va renunţa la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor
SUA. Nancy Pelosi va renunţa la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor

Zvonul potrivit căruia președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, ar urma să facă o călătorie în Taiwan a înfuriat China și a lăsat Casa Albă cu o serioasă durere de cap geopolitică. Cât de mare este această problemă?

Publicitate

China a avertizat că vor exista "consecințe grave" dacă Pelosi își va continua vizita.

Aflată pe locul al doilea în linia de succesiune la președinție, Nancy Pelosi ar fi politicianul american de cel mai înalt rang care ar călători pe insulă din 1997 încoace.

Acest lucru deranjează China, care consideră Taiwanul autoguvernat ca fiind o provincie separatistă care trebuie să devină parte a țării. Beijingul nu a exclus o posibilă utilizare a forței pentru a obține acest lucru.

 

Administrația Biden ar fi încercat să îl descurajeze pe democratul californian să meargă 

 

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a declarat reporterilor că "armata crede că nu este o idee bună", dar Casa Albă a calificat retorica chineză împotriva unei astfel de călătorii drept "în mod clar nefolositoare și inutilă".

Departamentul de stat a declarat că Pelosi nu a anunțat nicio călătorie și că abordarea SUA față de Taiwan rămâne neschimbată.

În timp ce SUA menține ceea ce numește o "relație robustă, neoficială" cu Taiwanul, are legături diplomatice oficiale cu China, și nu cu Taiwanul.

Călătoria lui Pelosi, dacă va avea loc, vine, de asemenea, pe fondul tensiunilor crescute dintre Washington și Beijing - și înainte de o mult anticipată convorbire telefonică între președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping.

 

De ce ar dori Pelosi să viziteze Taiwanul?

 

Există un puternic sprijin bipartizan pentru Taiwan în rândul publicului american și în Congresul SUA. Iar de-a lungul unei cariere de 35 de ani în Congres, președintele Pelosi a fost un critic vocal al Chinei.

Ea a denunțat situația drepturilor omului, s-a întâlnit cu disidenții pro-democrație și a vizitat Piața Tiananmen pentru a comemora victimele masacrului din 1989.

Planul inițial al lui Nancy Pelosi era să viziteze Taiwanul în aprilie, dar a fost amânat după ce a fost testată pozitiv pentru Covid-19.

Ea a refuzat să discute detaliile călătoriei, dar a declarat săptămâna trecută că este "important pentru noi să ne arătăm sprijinul pentru Taiwan", conform BBC.

 

De ce se opune China acestei vizite?

 

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind teritoriul său și a evocat în repetate rânduri spectrul anexării sale prin forță, dacă este necesar.

Oficialii chinezi și-au exprimat furia față de ceea ce ei consideră a fi un angajament diplomatic în creștere între Taipei și Washington. Aceasta include o vizită surpriză pe insulă a șase parlamentari americani în aprilie.

Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a avertizat că țara sa va lua "măsuri ferme și hotărâte" dacă Pelosi își va continua vizita.

"Iar SUA vor fi responsabile pentru toate consecințele grave", a spus el.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării a părut să sugereze că ar putea exista chiar un răspuns militar.

"Dacă partea americană insistă să meargă mai departe, armata chineză nu va sta niciodată cu mâinile în sân și va lua măsuri ferme pentru a zădărnici orice interferență externă și tentativele separatiste de "independență a Taiwanului"", a declarat colonelul Tan Kefei pentru China Daily.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel