„Gazprom şi-a îndeplinit, continuă să-şi îndeplinească şi îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile, dacă cineva are nevoie de el”, a afirmat el într-o conferinţă de presă după discuţiile de la Teheran. „Gazprom este gata să pompeze atât cât este necesar”, a continuat el, indicând că occidentalii sunt în dificultate pentru că au impus sancţiuni împotriva Moscovei şi au „închis” canalele de livrare a hidrocarburilor.
Gazprom a redus livrările de gaze prin Nord Stream 1 cu 60% în ultimele săptămâni, invocând absenţa unei turbine Siemens aflate în mentenanţă în Canada.
Această decizie a fost denunţată drept „politică” de guvernul german, considerând-o motivată de dorinţa de a exercita presiuni asupra occidentalilor în conflictul din Ucraina.
Putin a afirmat că Gazprom nu a primit încă „documentele oficiale” pentru a aduce turbina din Canada
Marţi, Vladimir Putin a afirmat că Gazprom nu a primit încă „documentele oficiale” pentru a aduce turbina din Canada.
Gigantul rus din domeniul gazelor Gazprom a invocat „forţa majoră” pentru a se exonera de responsabilitatea pentru reducerile masive ale aprovizionării cu gaz către Europa.
A invoca „stare de forţă majoră” eliberează o companie de obligaţiile sale contractuale prin exonerarea acesteia de orice răspundere juridică, mai scrie AFP.
Putin salută o discuţie „utilă” cu Erdogan şi Raisi despre Siria
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat marţi ca „utile” discuţiile trilaterale de la Teheran cu omologii săi turc, Recep Tayyip Erdogan, şi iranian, Ebrahim Raisi, privind rezolvarea conflictului din Siria, notează AFP.
„Întâlnirea a fost utilă şi foarte instructivă (...) Am discutat puncte cheie ale coordonării noastre în ceea ce priveşte Siria”, a declarat Vladimir Putin la finalul discuţiilor, într-un discurs difuzat la televiziunea rusă, invitându-i pe cei doi omologi în Rusia pentru o nouă întâlnire legată de acest subiect.
„În ultimii ani, ameninţarea teroristă a scăzut (...) datorită eforturilor noastre comune”, a adăugat el.
Liderul de la Kremlin a mai spus că următoarele consultări în format Astana privind Siria ar urma să aibă loc „înainte de sfârşitul anului”.
Vladimir Putin a mai afirmat că a discutat cu Recep Tayyip Erdogan despre problema exporturilor de cereale din Ucraina, care în prezent sunt blocate în ţară din cauza ofensivei ruse, ceea ce stârneşte temeri legate de o criză alimentară globală.
Cu toate acestea, preşedintele rus nu a oferit, deocamdată, mai multe detalii despre progresele înregistrate în cursul acestor discuţii.
Putin spune că există progrese în negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina şi îi mulţumeşte lui Erdogan
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că se înregistrează progrese în negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră şi i-a mulţumit omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru "medierea" în acest dosar, în cadrul unei întâlniri la Teheran, relatează AFP.
„Aş vrea să vă mulţumesc pentru eforturile de mediere, pentru că aţi propus Turcia ca teren de negociere în privinţa problemelor de producţie alimentară, a problemelor de exporturi de cereale prin Marea Neagră”, a declarat Putin, conform unor afirmaţii incluse într-un comunicat de presă transmis de Kremlin.
„Datorită medierii dvs., am avansat. Este adevărat, nu sunt reglate încă toate chestiunile, însă există mişcare şi este un lucru bun”, a adăugat el.
Cei doi lideri se află la Teheran pentru discuţii cu omologul lor iranian, Ebrahim Raisi, despre conflictul din Siria, dar şi despre războiul din Ucraina.
Putin şi Erdogan ar urma să discute în Iran despre mecanismele pentru a permite exporturile, prin culoare maritime sigure, de cereale din Ucraina, blocate de ofensiva militară rusă în această ţară, cu riscul de a provoca o criză alimentară mondială.
Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că va fi gata în scurt timp un "document final" pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina.
În cadrul întâlnirii de marţi cu Erdogan, Putin a evocat de asemenea „numeroase chestiuni” privind rezolvarea conflictului din Siria, precum şi „o altă chestiune importantă”, rezolvarea conflictului din Nagorno-Karabah.
„Avem o ordine de zi foarte încărcată. Sunt extrem de bucuros să vă văd”, i-a mai spus Putin lui Erdogan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News